Poplave 2012 Foto: BoBo
Poplave 2012 Foto: BoBo

Predsednik Rancarskega društva Malečnik Franc Duh se je odzval na odločitev Višjega sodišča v Mariboru, ki je ugodilo pritožbi družbe Verbund in zavrnilo lani izdano vmesno sodbo okrajnega sodišča, da mora avstrijski upravljavec hidroelektrarn plačati dobrih 12 tisoč evrov škode, ki jo je društvo utrpelo ob narasli reki Dravi v poplavah novembra 2012. Odločitev je sramotna in šokantna, poudarja Duh, tudi zaradi tega, ker mora društvo Verbundu plačati še za nekaj več kot 105 tisoč evrov stroškov.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Rancarsko društvo Malečnik, sicer eden od mnogih tožnikov Verbunda, je lani doseglo veliko zmago. Okrajno sodišče je z izdano vmesno sodbo razsodilo, da je do nenadnega poplavnega vala leta 2012 prišlo zaradi nepravilnega ravnanja upravljavcev jezu Edling na Dravi, zato je tožbeni zahtevek v znesku 12.690 evrov za povračilo škode v celoti utemeljen. Sledila je pritožba Verbunda, ki ji je Višje sodišče pritrdilo z obrazložitvijo, da zaradi nedokazljivosti škode izdaja vmesne sodbe ni smiselna: «Ne vem, kaj bi morali sodišču ali ne vem komu še dokazati, kaj se je leta 2012 res zgodilo. Če povemo, da je bila voda 1,8 metra visoko in da je to vse skupaj iz naše šupe odneslo. In zdaj nekdo reče, da to ni to«. Je povedal predsednik Rancarskega društva Malečnik Franc Duh, ki je nad odločitvijo Višjega sodišča ogorčen: «To je pa za mene večja poplava kot je bila leta 2012, ampak psihološka«. Rancarji so še prepričani, da so jih po katastrofalnih poplavah leta 2012 na cedilu pustili vsi – sodstvo, občina in država. Glede poplačila nekaj več kot 105 tisoč evrov stroškov Verbundu pa je jasen: »Lahko pridejo, pa to šupo odpeljejo. Denarja nimamo. Vse kar počenjamo delamo prostovoljno, zato da ohranjamo tradicijo splavarstva«.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Društvo se bo o nadaljnjih postopkih posvetovalo z njihovo zastopnico Magdo Vraničar. Ta nam je sicer v sporočilu že potrdila, da se bodo na odločitev Višjega sodišča pritožili. Opozarja pa še, da je sodišče dalo jasen signal podjetjem kot je Verbund, da za škodo, ki jo povzročijo prebivalcem in državi, ne bodo odgovarjali.