Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Mariborska občina je zaradi finančne stiske letos sprejela več, v javnosti nepriljubljenih ukrepov. Ob tem so v poletnih mesecih občinskim uslužbencem ukinili dodatke za povečan obseg dela. Sindikat državnih organov je do tega kritičen in pričakuje sestanek.

Informacijo o ukinitvi izplačil dodatkov je na našem radiu septembra razkril župan Saša Arsenovič:

"Mi smo se tudi na občini odpovedali vsaj v dveh, treh mesecih povečanemu obsegu dela in stalni pripravljenosti in s tem tudi pokazali, da moramo skupaj stopiti, kadar je to treba, solidarnostno."

A na kasnejše vprašanje, ali so se uslužbenci s tem strinjali ali je bil ukrep enostranski, so z občine sporočili, da je šlo za odločitev vodstva in da je bila županova izjava neposrečena. Ukinili so dodatke za povečan obseg dela od začetka junija do konca avgusta, ko je dela zaradi dopustov manj, zato po njihovem ni prišlo do oškodovanja in preseganja pričakovanj glede dodatnih zadolžitev.

A predsednica Sindikata državnih organov na mariborski občini Marina Tošić temu oporeka:

"Nekateri imajo za ta povečan obseg dela sklenjene tudi sklepe, ali pa so razporejeni po 95. členu, tako da so opravljali delo tudi v času dopustov, ko so nadomeščanja. Tako da delavci so opravljali ta povečan obseg dela brez predhodne seznanitve, da ne bodo plačani."

Z občine pa odgovarjajo, da so z ukrepom seznanili vodje organizacijskih enot.

Število prejemnikov dodatka za povečan obseg dela se je v prvi polovici leta gibalo od 91 do 117, to je okoli tretjina kolektiva, za kar občina mesečno nameni od 25 do 35 tisoč evrov. Prejemajo ga lahko uslužbenci na vseh delovnih mestih, funkcionarji pa ne.

Predstavniki občinskega vodstva in sindikata se bodo sestali predvidoma v ponedeljek. Ali bodo zahtevali povrnitev neizplačanih dodatkov, se v sindikatu še niso odločili.