Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

V Mariboru se je s silvestrovanjem, ki je privabilo več tisoč obiskovalcev, končal program prazničnega festivala Čarobni Maribor. Ponudil je nekaj novosti in v mesto privabil primerljivo število turistov kot lani.

Festival Čarobni Maribor je obiskovalce ponovno privabil na več lokacij. Največ gostinskih stojnic je bilo spet na Trgu Leona Štuklja, kjer so priredili tudi koncerte in silvestrovanje to je po ocenah Zavoda za turizem privabilo 10 tisoč ljudi. Mimoidoči so bili s programom zadovoljni, imeli pa so tudi nekaj pripomb:

"Želim si, da bi bilo več dogajanje od začetka do konca meseca, da je tudi med tednom dogajanje na Trgu Leona Štuklja."

"Da bi bilo več glasbe za mlade, manj narodno zabavne in več plesne glasbe, kot je house."

"Meni pa je všeč domača, slovenska glasba."

Glavni trg je znova gostil božično vas s 16-imi stojnicami in panoramsko kolo, s 33 metri višje od lanskega. Kolo in lepo vreme sta na božično tržnico privabila več ljudi kot lani, pravi vodja tržnične dejavnosti Nataša Matijevič, ki natančne statistike sicer še nima:

"Do novega leta je bilo le nekaj dni, ko tržnica ni delovala in da se panoramsko kolo ni vrtelo."

Turistični obisk je bil po oceni Zavoda za turizem primerljiv z lanskim, ko so zabeležili 34 tisoč nočitev, od tega je bilo več kot 80 odstotkov tujcev. Župan Saša Arsenovič pa v prihodnje napoveduje širitev programa na obnovljeni Lent.

"Na področju Kulturne četrti Minoriti si zamišljamo hišo dedka Mraza in babice Zime, na oknih Lutkovnega gledališča Adventni koledar, uvedli pa bi tudi nove vsebine, povezane s Hišo Stare trte."

Na podatke o stroških in prihodkih festivala še čakamo.