Občinski svetniki občine Ruše so v ponedeljek potrdili predinvesticijsko zasnovo za projekt odvajanja in čiščenja komunalnih vod v občini.

Zdaj se namreč v Rušah, kjer je sicer večina prebivalcev priključenih na kanalizacijsko omrežje, komunalne vode razen nekaj izjem stekajo v reko Dravo. Kot je pokazala študija upravičenosti različnih možnosti rešitve čiščenja in odvajanja komunalnih vod, je najbolj primerna rešitev delna priključitev na čistilno napravo v Selnici ob Dravi in dograditev čistilne naprave v Selnici ob Dravi. Ta bi stala 4 milijone 600 tisoč evrov, dober milijon in pol bi v Rušah najeli posojila, preostanek bi dobili iz evropskih sredstev in od bodočega koncesionarja.

Vsekakor pa bo po letu 2022, ko naj bi bilo čiščenje odplak v Rušah končno rešeno, to tudi večji strošek za občane. S pripravo dokumentacije za ureditev čiščenja in odvajanja komunalnih voda se v Rušah že nekoliko mudi, leta 2022 se namreč izteče rok, ko morajo občine to urediti tudi zato, ker jim to nalaga evropska direktiva.

Čistilno napravo v Bistrici ob Dravi bi dogradili. Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan
Čistilno napravo v Bistrici ob Dravi bi dogradili. Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan