Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Mariborski mestni svetniki bodo prihodnji četrtek razpravljali o drugem branju dveletnega proračuna, katerega sprejemanje se je izkazalo za težavno. Novi predlog letošnjega proračuna bo namesto več kot 192 vreden približno 2 milijona manj. Do spremembe pa je prišlo predvsem zaradi zamika gradnje Centra Rotovž, ki bo bremenil prihodnji proračun.

Nespremenjeno ostaja zadolževanje, ki bi v dveh letih znašalo 30 milijonov evrov in je glavni razlog za nasprotovanje tretje najmočnejše liste v mestnem svetu, Gibanja Svoboda.

Proračun kritizira tudi SDS, ki je po novem združen z listo Franca Kanglerja in ima enako število svetnikov kot županova lista. Zahtevali so več investicij v primestne dele občine in šport.

Več za šport in kulturo

Kot je razvidno iz novega predloga, bi občina Uradu za šport letos sredstva povečala za več kot milijon evrov, Uradu za kulturo pa za skoraj 300 tisočakov.

Katere so nove investicije?
Med novimi investicijami sta predvideni obnovi ceste na Žavcarjev vrh in stopnišča v podhodu na tržnico Tabor. Uredili bi tudi več šolskih poti in pločnikov, med drugim k šoli in vrtcu v Kamnici. V predlogu najdemo še odprtje dnevnega centra za starejše na Studencih in 230 tisoč evrov vredno ureditev okolice Osnovne šole Prežihovega Voranca. Obnovo ceste med Bresternico in Gajem naj bi župan dodal na seji z amandmajem.

Od kod denar?

Več kot 1,6 milijona bi pridobili z znižanjem proračunske rezerve in prodajo več nepremičnin. Ni pa še jasno, od kod bi vzeli dodatnih 1,7 milijona evrov za obnovo ceste med Bresternico in Gajem, ki naj bi jo župan dodal z amandmajem. Vprašljivih ostaja tudi 5 milijonov evrov, ki so po njegovih navedbah proračun obremenili potem, ko svetniki niso podprli podražitev javnih storitev.