Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Energetika Maribor je uradno predala namenu novo toplotno črpalko na Lentu. Ta bo pomembno pripomogla k povečanju raznovrstnosti virov daljinskega ogrevanja, a neposrednega učinka na zneske na položnicah v zimski ogrevalni sezoni ne bo imela. Ob tem še ni znano, kakšen učinek bo imela za odjemalce daljinskega ogrevanja vladna zamejitev cen plina.

Nova toplotna črpalka v kletnih prostorih kopališča Pristan uporablja za proizvodnjo toplote vodo iz Drave, elektriko pa črpa iz sončne elektrarne na strehi. Direktor Energetike Maribor, Jože Hebar:

"Na ta način v poletnih mesecih dosežemo do 10 odstotkov našega odjema za sanitarno vodo, v skupni bilanci pa to predstavlja 2 odstotka naših obnovljivih virov."

Naprava, katere gradnja je stala 2 milijona evrov, bo večino energije proizvedla v toplejšem delu leta in ne bo imela neposrednega vpliva na ceno zimskega ogrevanja.

Ob tem v Energetiki Maribor še preračunavajo, kakšen vpliv na cene ogrevanja bo imela državna zamejitev cen plina za gospodinjstva in ponudnike ogrevanja, pravi sogovornik:

"Če sem prav razumel, bo zamejena le cena plina. To pomeni, da bomo morali še videti tudi na strani davka na dodano vrednost in obratovalnih podpor."

Energetika Maribor ob tem načrtuje še postavitev novega kotla na lesno biomaso, ki jo bo Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo sofinanciralo z nekaj več kot 1,3 milijona evrov. Tako bodo lahko v energijo pretvarjali tudi zeleni obrez in preostale lesne produkte, ki nastanejo pri delovanju komunalnih služb.

Projekt bodo predvidoma izvedli v dveh letih.