Marifarm Foto: MMC RTV SLO
Marifarm Foto: MMC RTV SLO

V Mariborskem farmacevtskem podjetju Marifarm, ki je že tri leta v tuji lasti, to jesen zaključujejo pomemben investicijski projekt. Nova proizvodna linija za tablete in mikrobiološki laboratorij bosta omogočila, da se bo Marifarm iz pakirnice zdravil spremenil v izdelovalca le-teh. Načrtujejo, da bodo polno proizvodnjo lahko zagnali kmalu po novem letu, pred tem morajo namreč pridobiti še dovoljenje za izdelavo zdravil.

Medtem ko je bila glavna dejavnost Marifarma pred njegovo prodajo pogodbeno pakiranje zdravil, njegovi lastniki zdaj iz njega želijo narediti farmacevtsko tovarno. V to smer so šle tudi vse v zadnjih treh letih izpeljane investicije. Marifarmova nova pridobitev je tako tudi mikrobiološki laboratorij, sedaj pa mora svoje opraviti Agencija za zravila, ki je regulatorni organ in ki tudi izda dovoljenje za izdajo zdravil. In to je tudi edino, na kar v Marifarmu še čakajo. Nato bodo zagali proizvodnjo, ki bo na nekaterih linijah tudi triizmenska. V Marifarmu bodo tako zdravila izdelovali in pakirali za podjetja iz Evropske unije in držav vzhodne Evrope. Po treh letih, ki so jih finančno končali zelo slabo – lani so tako zabeležili tri milijone izgube – pričakujejo, da se bo naslednje leto ta trend obrnil.

V Marifarmu je bilo konec lanskega leta nekaj več kot 100 zaposlenih, od takrat pa dodatno zaposlujejo in načrtujejo, da bi jih bilo konec tega leta skupno 175.

Foto: Marifarm
Foto: Marifarm
Foto: Marifarm
Foto: Marifarm