Ob Primcu (Glas za otroke in družine) in Kanglerju (NLS) so se javne tribune udeležili še Janez Janša (SDS), Marko Zidanšek (SLS) in Matej Tonin (NSi). (Fotografija je nastala ob podpisu dogovora o volilni koaliciji Združena desnica.) Foto: BoBo
Ob Primcu (Glas za otroke in družine) in Kanglerju (NLS) so se javne tribune udeležili še Janez Janša (SDS), Marko Zidanšek (SLS) in Matej Tonin (NSi). (Fotografija je nastala ob podpisu dogovora o volilni koaliciji Združena desnica.) Foto: BoBo
Za višje pokojnine in pravično sodstvo. Foto: Promocijsko gradivo
V Združeni desnici obljubljajo 3.000 evrov za mame ob rojstvu otroka. Foto: Promocijsko gradivo
Kangler in Primc se bosta skupaj podala v boj za parlamentarne stolčke. Foto: BoBo

Na kandidatno listo Združena desnica sta skupaj stopili stranka Glas za otroke in družine in novoustanovljena stranka Nova ljudska stranka Slovenije (NLS); glede vrednot poudarjajo predvsem spoštovanje moralnih vrednot, posluh za malega človeka, podeželje ter socialni čut. Zavzemali se bodo za svobodo, blaginjo ljudi, demokratične vrednote in solidarnost. Kot najvišjo vrednoto pa v Glasu za otroke izpostavljajo prav otroke, mladino, družine in stare starše, ki so temelj slovenske kulture, jezika in države. Zavzemali se bodo za ljubezen, zvestobo in odgovornost. Izjemen pomen pripisujejo tudi krščanskim vrednotam.

Program stranke
Strankarski program največjo pozornost posveča otrokom, mladini, družinam, ostarelim, narodu, kulturi in državi Sloveniji. Zakonska zveza je mogoča le med moškim in žensko, otrok pa nujno potrebuje tako očeta kot mamo, poudarjajo. Besedama "mama" in "oče" bodo vrnili veljavo.

Socialno državo, vzdržnost pokojninskega sistema in narodno preživetje je mogoče zagotoviti zgolj z dovolj rojstvi otrok. Zato poudarjajo, da bi morali biti bolj odprti za rojstvo tretjega in nadaljnjih otrok v družinah. Za takšne družine bi morala država dobro poskrbeti. Otroci so nujni za preživetje slovenskega jezika, naroda in kulture, opozarjajo v programu.

Nasprotujejo splavu in možnosti evtanazije oz. samomoru s pomočjo.


Gospodarstvo
Slovenija more mladim pomagati uresničevati življenjske cilje in poskrbeti, da ne bo več kot 8.000 mladih letno odhajalo v tujino. Gospodarsko in socialno uspešna družba in država ponujata možnost zaposlitve svojim prebivalcem, to pa bi lahko dosegli z davčno razbremenitvijo dela, odpravo birokratskih ovir, zagotavljanjem boljše plačilne discipline, so zapisali v program. Tako bi razbremenili številne obrtnike, podjetnike in kmete.

Izobraževanje
Višje in univerzitetno izobraževanje na številnih smereh žal ne vodi do dela, pač pa pogosto vodi v brezposelnost, zato je treba dati gospodarstvu priložnost odločanja in financiranja poklicnega in visokošolskega izobraževanja. Podpirajo "vavčerski" sistem in študij brez šolnin.

Osnovne šole so preveč storilnostno naravnane, usmerjene v ocene in ne v znanje, so prepričani. Učni načrti so preobsežni in učiteljem ne dopuščajo dovolj časa, da bi lahko celostno sooblikovali mlade osebnosti. Znova bi uvedli ocenjevanje vedenja.

Vrtci, šole in fakultete naj bodo prostor spoštovanja, kulturne vzgoje in znanja v službi človečnosti, ne pa prostor ideološke prevzgoje in širjenja ateistične ideologije, so izpostavili v programu.

Zunanja politika
Zavzemajo se za gospodarsko usmerjeno zunanjo politiko Republike Slovenije, ki bo v tujini odpirala vrata slovenskemu gospodarstvu ter se v mednarodni skupnosti aktivno zavzemala za vrednote človeškega življenja, zakonske zveze, družine, pravičnosti, solidarnosti, verske svobode, pozitivnega odnosa do okolja in miru, so zapisali.

Zdravje
Zdravstveni sistem bi bilo treba izboljšati s podeljevanjem več koncesij zasebnim zdravstvenim ustanovam, saj pretirano zaprt državni sistem javnega zdravstva predstavlja "leglo korupcije", so prepričani.

Odvisnosti in zasvojenosti so po njihovem rakava rana družb današnjega časa, zato je potrebno večje ozaveščanje ter ukrepi za omejitev vseh dejavnikov tveganja: alkohol, droge, igralništvo, pornografija, računalniške igre.

Zgodovina
Lista Združena desnica, v kateri sta združeni stranki Nova ljudska stranka Slovenije in Glas za otroke in družine, je novoustanovljena in bo na prihajajočih državnozborskih volitvah sodelovala prvič.

Vodenje
Stranko Nova ljudska stranka Slovenije vodi predsednik Željko Vogrin, predsednik programskega sveta pa je nekdanji mariborski župan in bivši član Slovenske ljudske stranke (SLS) Franc Kangler. Na čelu stranke Glas za otroke in družine pa je Aleš Primc.