Slovenske hokejiste je znova drago stala napadalna neučinkovitost. Foto: EPA
Slovenske hokejiste je znova drago stala napadalna neučinkovitost. Foto: EPA

Če je bila v prvi tretjini Slovaška boljša, je bila druga glede na razmerje moči na ledu izenačena, v zadnji pa so bili nevarnejši risi. Razmerje v strelih je bilo na koncu 33:39. Oba vratarja Luka Gračnar in Stanislav Škorvanek sta bila zelo razpoložena, je pa rise drago stala nepozornost takoj na začetku druge tretjine, ko je po vsega 15 sekundah po prihodu iz garderobe sam proti Gračnarju zadrsal Richard Panik in slovenskega vratarja z nekaj sreče tudi premagal. Slovaška je z osvojenimi tremi točkami ostala v igri za četrtfinale.

V ponedeljek se bo Slovenija v Rigi pomerila še s Kazahstanom, toda ker je po šestih tekmah še brez točke, je že izpadla iz elite. Risi so se kot tako rekoč na vseh tekmah svetovnega prvenstva, vključno z obračuni s hokejskimi velesilami, tudi proti Slovaški prikazali v dobri luči. Borbeni varovanci Matjaža Kopitarja niso popuščali in so poskušali do tako rekoč zadnje sekunde, toda znova so bili v napadu neučinkoviti. Drugič na turnirju jim ni uspelo zatresti mreže, skupno pa so v Latviji dali šest golov.

Luka Gračnar je bil zelo razpoložen, na koncu pa je odločil en plošček v njegovi mreži. Foto: EPA
Luka Gračnar je bil zelo razpoložen, na koncu pa je odločil en plošček v njegovi mreži. Foto: EPA

Slovaki so imeli v uvodni tretjini pobudo, razmerje v strelih je bilo 6:17, je pa Slovenija dobro svoje delo opravila v obrambi in mreži sta v prvih 20 minutah obmirovali. V prvi polovici tretjine so največjo priložnost Slovaki imeli v sedmi minuti, ko se je kar naenkrat po odbiti ploščici pred Gračnarjem sam znašel Mario Lunter. Na preizkušnji je bila slovenska obramba ob izključitvi Nika Simšiča v 11. minuti. Nekajkrat je nevarno streljal Šimon Nemec, ki je bil na lanskem naboru Lige NHL – ta je minil povsem v znamenju Slovaške, saj je bil prvi izbor Juraj Slafkovsky, ki na tem prvenstvu ne igra – izbran na drugem mestu, veliko prostora pa se je po izteku kazni ponudilo Pavolu Regendi, toda priložnosti ni izkoristil.

V 14. minuti so risi z lepo kombinacijo izigrali slovaško obrambo. Rok Tičar in Anže Kuralt sta pripravila priložnost Robertu Saboliču, ki pa je meril naravnost v Škorvanka. Pet minut pozneje je Luka Maver s pritiskom ob ogradi Patrika Kocha prisilil v napako. Miha Verlič je nato podal Mavru, ki je bil povsem sam pred slovaškimi vrati, toda Škorvanek je bil na mestu. Tik zatem je sledil še zadnji nalet Slovaške, z obrambno akcijo pa se je izkazal Žiga Pavlin.

Slovaška po 15 sekundah druge tretjine povedla

Takoj na začetku druge tretjine je Slovaška povedla. Regenda je z natančno podajo zaposlil Panika, ki je zadrsal za hrbet slovenske obrambe. Znašel se je iz oči v oči z Gračnarjem, vmes se je zdelo, da mu je plošček že malce pobegnil, toda vendarle je streljal, od lovilke slovenskega vratarja pa je končal v mreži. Gračnar se je sicer v drugi tretjini izkazal s kar nekaj dobrimi obrambami, svoje priložnosti pa so imeli tudi risi. Razmerje v strelih je bilo v drugi tretjini 11:13. Kmalu po vodilnem zadetku je z razdalje poskusil Mislav Rosandić, plošček se je odbil od Martina Chromiaka, Gračnar pa se je odlično odzval.

Lepa priložnost se je ob igralcu več na ledu po podaji Jana Drozga ponudila Verliču, ki je bil nenatančen, poskusa Jana Urbasa in Saboliča pa je zaustavil Škorvanek. Slovaški vratar se je izkazal ob prodoru Urbasa. Na odbito ploščico je naletel Žiga Jeglič, na golovi črti pa jo je pokril Škorvanek in v zadnjem trenutku preprečil izenačenje. Na drugi strani so Slovaki izpeljali še dva zelo nevarna protinapada. V 32. minuti je po podobni globinski podaji kot pri zadetku sam proti vratom zadrsal Libor Hudaček, štiri minute pred koncem tretjine pa ob slovenskem "powerplayu" po napaki Bineta Mašiča še Matuš Sukel, a je oba dvoboja dobil Gračnar.

Urbasu zadetek preprečil okvir vrat

V zadnji tretjini so risi tako rekoč ves čas napadali. Na koncu je bilo razmerje v strelih 16:9. Paniku se je sicer po petih minutah ponudila še ena lepa priložnost v protinapadu, toda tokrat je bil Gračnar na pravem mestu. Zatem so se vrstili slovenski napadi in številni poskusi, ki pa jih je Škorvanek uspešno krotil. Deset minut pred koncem, ko je Jeglič dobil sodniški met, Urbas pa je takoj streljal, ga je rešila tudi vratnica. Ko so ostale še tri minute, se je odprlo veliko prostora ob razmerju na ledu 4:4, potem ko je po prekršku nad Simšičem takoj kazen dobil še Žiga Pance. Slovenija je zadnjo minuto poskusila še brez vratarja. V izdihljajih srečanja je bilo pred slovaškimi vrati zelo vroče. Ko je z leve strani Drozg podal v sredino, je Jeglič že dvignil roke, ko je Škorvanek odbil, plošček pa je zletel le nekaj centimetrov pred golov črto, toda končal mimo vratnice.

Američani meljejo v Tampereju, kjer so dobili prvih šest tekem. S podobnim uspehom se je ponašala le njihova reprezentanca iz SP-ja 2018, ki je na koncu osvojila bronasto medaljo. Foto: AP
Američani meljejo v Tampereju, kjer so dobili prvih šest tekem. S podobnim uspehom se je ponašala le njihova reprezentanca iz SP-ja 2018, ki je na koncu osvojila bronasto medaljo. Foto: AP

Švica osvojila "slovensko" skupino v Rigi

Neporažena in s popolnim izkupičkom tudi po šesti tekmi ostajata Švica in ZDA. V nedeljskem derbiju so Švicarji s 4:2 porazili Čehe, katerim ni pomagal niti osmi gol najučinkovitejšega igralca turnirja Dominika Kubalika. Junak tekme je bil dvakratni strelec v 2. tretjini Andreas Ambuhl, ki kljub 39 letom izvrstno poveljuje Švicarjem, ki so tako že osvojili skupino B in bodo s tem prvi nosilci izločilnih bojev.

Hat-trick študenta pri ZDA

Pričakovano lažje delo so imele ZDA, ki so s kar 9:0 porazile Francijo. Američani so igrali na polno od začetka do konca, v zadnji tretjini so natresli kar pet golov. S hat-trickom je izstopal vsega 19-letni Cutter Gauthier. Gre sicer za študenta Boston Collega, ki ga je lani kot petega na naboru izbrala Philadelphia. V ekipi ZDA je samo še njegov soigralec Luke Tuch, ki po koncu študentske sezone ni opustil študija in napredoval med profesionalce.


SP v hokeju na ledu

Skupina B, Riga:

SLOVENIJA − SLOVAŠKA
0:1 (0:0, 0:1, 0:0)
Panik 21.

ČEŠKA − ŠVICA
2:4 (1:1, 0:2, 1:1)
Červenka 7., Kubalik 53.; Loeffel 13., Ambuhl 24., 29., Richard 56.

Lestvica

                             * x     
ŠVICA                   6  6 0 0 0 18
ČEŠKA                   6  4 0 1 1 13
KANADA                  5  3 1 0 1 11
LATVIJA                 6  3 1 0 2 11
-------------------------------------
SLOVAŠKA                6  2 0 2 2  8
KAZAHSTAN               6  0 2 0 4  4
NORVEŠKA                5  1 0 1 3  4
-------------------------------------
SLOVENIJA               6  0 0 0 6  0
* - zmaga po podaljšku/kazen. strelih
x - poraz po podaljšku/kazen. strelih

Skupina A, Tampere:

NEMČIJA − MADŽARSKA
7:2 (1:0, 3:0, 3:2)
Stachowiak 8., Seider 36., Sturm 36., 38., Peterka 43., Kahun 51., J. Müller 59.; Terbocs 47., Fejes 49.

ZDA − FRANCIJA
9:0 (3:0, 1:0, 5:0)
O'Connor 7., 43., Gauthier 12., 22., 54., Tynan 14., Perunovich 46., Grimaldi 48., Garland 49.

Lestvica

                             * x     
ZDA                     6  6 0 0 0 18
ŠVEDSKA                 5  4 1 0 0 14
FINSKA                  6  4 0 1 1 13
NEMČIJA                 6  3 0 0 3  9
-------------------------------------
DANSKA                  5  2 1 0 2  8
FRANCIJA                6  0 1 2 3  4
MADŽARSKA               6  0 1 0 5  2
-------------------------------------
AVSTRIJA                6  0 0 1 5  1
* - zmaga po podaljšku/kazen. strelih
x - poraz po podaljšku/kazen. strelih
Risi izpadli iz elite že pred zadnjo tekmo