Anže Kopitar je v tej sezoni dosegel 13 golov in 18 podaj. Foto: AP
Anže Kopitar je v tej sezoni dosegel 13 golov in 18 podaj. Foto: AP

"Vsaka zmaga je za nas trenutno zelo pomembna. Treba je nabirati točke. Še vedno smo v kar globoki luknji. Upamo, da se bomo pobrali iz tega," je po zadnji zmagi, ko so z 2:1 v gosteh premagali Dallas Starse, povedal Hrušičan. S tem so Kralji, ki so v zadnjih sedmih letih dvakrat postali prvaki Lige NHL, na lestvici skočili z zadnjega mesta še pred eno ekipo, ki ji v tej sezoni ne gre po načrtih, Chicago Blackhawkse, trikratne zmagovalce Stanleyjevega pokala v zadnjih desetih letih.

Sorodna novica Kralji pred Dončićevimi očmi premagali teksaške Zvezde

Los Angeles je z 19 zmagami, 25 porazi in štirimi porazi v podaljšku oziroma po kazenskih strelih še sedem točk oddaljen od mest, ki vodijo v končnico. Čeprav je zaostanek po dobri polovici sezone kar velik, kapetan kalifornijske zasedbe verjame, da lahko Kingsi drsajo tudi v "playoffu": "Upanje seveda še vedno je. To je dejstvo, bo pa težko, kar nam je vsem jasno. Tega se zavedamo, zato pa je, kot sem rekel, vsaka zmaga tako pomembna. Vsaka točka je zelo pomembna. Zdaj smo na nekaj tekmah ujeli ritem in nabrali nekaj točk. Poskrbeti moramo, da bomo še naprej igrali tako in nabirali dragocene točke."

Po tekmi Dallas Stars - Los Angeles Kings sta se srečala Anže Kopitar in Luka Dončić ter si izmenjala dresa. Foto: MMC RTV SLO
Po tekmi Dallas Stars - Los Angeles Kings sta se srečala Anže Kopitar in Luka Dončić ter si izmenjala dresa. Foto: MMC RTV SLO

Izjemno slab začetek sezone
V ligi je trenutno v prepričljivo najboljšem položaju Tampa Bay, ki je dva dni pred Kralji slavil v Dallasu. Sledijo Calgary, Winnipeg, San Jose … In kaj igro najboljših zasedb loči od losangeleške? "Ni težava samo ena stvar. Jih je več. Mislim, da je največja razlika igra z igralcem več in z igralcem manj na ledu, kar je navsezadnje velikokrat tudi razlika na sami tekmi. Na zadnji proti Dallasu smo to nekako obrnili v svojo korist in to se je dejansko izkazalo za tisto razliko, ki je odločila."

"Zelo težko je reči oziroma s prstom pokazati, kaj gre narobe. Imeli smo zelo zelo slab štart. Potem smo naredili nekaj sprememb. Zamenjali smo tudi trenerja, pa se rezultatsko ni bistveno spremenilo. Zadnjih nekaj tekem smo odigrali nekoliko bolje, pomembno pa je, da smo predvsem nabrali nekaj točk. Upam res, da bomo tako nadaljevali," pravi 31-letni Kopi, ki se bliža tisoči tekmi v najmočnejši ligi na svetu.

O reprezentanci, ko bo čas za to
Vse je odigral v dresu Kraljev. Ko je v sezoni 2006/07 – leto prej je bil na naboru 11. izbor – prišel v Los Angeles, ekipa ni bila v najboljšem stanju. Toda franšiza iz mesta angelov je počasi začela graditi šampionsko zasedbo, ki je leta 2012 prvič dvignila Stanleyjev pokal, uspeh pa ponovila še dve leti pozneje: "Seveda ostaja možnost, da se vrnemo na mesta, kjer smo že bili. Morda bo zdaj trajalo nekaj časa, ampak stvari niso tako slabe oziroma v takšnem stanju, kot so bile recimo, ko sem prišel sem. Prepričan sem, da se bo hitreje obrnilo."

Lani je Los Angeles izpadel v prvem krogu končnice, ko je bil boljši novinec v ligi in poznejši finalist Vegas. Je bila pa lanska sezona individualno zelo uspešna za Anžeta, ki je postavil osebne rekorde v vseh treh najpomembnejših statistikah (35 golov, 57 podaj in 92 točk), še desetič pa je bil igralec z največ točkami med Kralji. Bil je celo kandidat za najkoristnejšega posameznika sezone, kjer je bil na koncu tretji za Taylorjem Hallom in Nathanom MacKinnonom, je pa še drugič v karieri prejel nagrado selke za najboljšega napadalca v ligi v obrambnih nalogah.

"Lani je bilo res vse veliko bolje, letos pa seveda nisem zadovoljen, a je treba gledati naprej in čim bolje igrati," dodaja Kopitar, ki je letos že presegel en mejnik – 300 golov v NHL-u. Če se Kingsi ne bodo uvrstili v končnico, bodo sezono končali 6. aprila. Konec četrtega meseca leta se začne svetovno prvenstvo divizije I, kjer bo Slovenija v Kazahstanu lovila vrnitev med elito. Hrušičan o vnovičnem drsanju med risi za zdaj še ne razmišlja, saj je z mislimi pri klubu in bo odločitev sprejel pozneje: "Trenutno sem 'z glavo' povsem pri Los Angelesu in osredotočen na sezono. Ko bo čas za to, pa se bom odločil glede reprezentance."

Zahodna konferenca
Ekipa
ZPPKToč.
Calgary Flames483013565
Winnipeg Jets473114264
San Jose Sharks492814763
Nashville Predators492817460
Vegas Golden Knights492817460
Colorado Avalanche472118850
Dallas Stars482321450
Minnesota Wild472321349
Edmonton Oilers472321349
Anaheim Ducks482019949
Vancouver Canucks482121648
St. Louis Blues462021545
Arizona Coyotes462122345
Los Angeles Kings481925442
Chicago Blackhawks491624941

Prvič sta se srečala z Dončićem
Na gostovanju v American Airlines Centru je tekmo spremljal tudi Luka Dončić. Ko je mladega zvezdnika, ki je pred tekmo prejel dres domače zasedbe z njegovo številko 77, pokazalo na zaslonu, je med navijači završalo. Po srečanju je najboljši novinec te sezone Lige NBA pred garderobo počakal rojaka, s katerim sta na kratko pokramljala, si izmenjala dresa in je tako dobil še majico Los Angeles Kingsov s sedeminsedemdesetico. "Seveda sem opazil evforijo, ki jo je sprožil. Spremljam in vidim, da mu gre res zelo dobro. Vendarle to tudi ni neko presenečenje, glede na to, kako dober košarkar je in kako je igral že predtem. Sva se pa zdaj prvič tako v živo spoznala in bilo je 'fino'. Verjetno se bova še kdaj videla," je dejal Kopitar.

Prava "lukamanija" vlada v Dallasu, ki je osvojila tudi Slovenijo, kjer Dončić polni strani medijev, športni ljubitelji pa ponoči v velikem številu v živo gledajo njegove tekme. Podobno je bilo od odhodu Anžeta v Ligo NHL, evforija pa je nastala, ko se je z Los Angelesom boril za Stanleyjev pokal in ga seveda tudi osvojil. "Vidim in slišim, kaj se dogaja v Sloveniji, vse skupaj je tudi upravičeno. Zelo dobro igra in verjamem, da bodo njegove predstave še boljše. O njem se bo še veliko pisalo," je sklenil najboljši slovenski hokejist vseh časov.

Iz Dallasa

Tilen Jamnik