Foto: EPA
Foto: EPA

Slovenijo bo čez dva meseca tresla nogometna mrzlica pred prvo tekmo evropskega prvenstva v Nemčiji. V nedeljo, 16. junija, se bo v Stuttgartu igrala tekma Slovenija – Danska, s čimer se bodo odprli boji v skupini C, kjer sta še Srbija in Anglija.

Pretekli teden je strokovni štab slovenske reprezentance skrbela poškodba Sandija Lovrića, ki ga čaka boj s časom, da bo popolnoma okreval do začetka priprav, pri čemer bo v slabšem položaju zaradi izgube tekem v zaključku italijanskega prvenstva z Udinesejem.

Sorodna novica Vprašanje, ali bo Lovrić nared do konca klubske sezone

Konec tedna je prinesel boljše novice in kopico golov najboljših slovenskih nogometašev, pri čemer je večina strelcev zdaj vpletena v boj za naslov prvaka Grčije/Avstrije/Švice ali za preboj v Ligo prvakov v Nemčiji. Po eni strani dobrodošlo, tako zaradi forme kot zaradi tekmovalnega naboja, po drugi strani pa rahla bojazen, da se zlasti nosilci reprezentančne igre ne bi preveč iztrošili pred poletjem.

Sorodna novica Šeško med strelci drugič zapored in šestič letos

Prvi napadalec Slovenije Benjamin Šeško je v nemškem prvenstvu zadel drugič zapored, skupno devetič v Bundesligi ter trinajstič v celotni sezoni. Leipzig je s 3:0 odpravil Wolfsburg, Radečan je v 68. minuti iz protinapada povišal na 2:0, rdeči biki pa pet krogov pred koncem prvenstva držijo četrto mesto, pri čemer jim za ovratnik z istim točkovnim izkupičkom diha Dortmund.

Sam Šeško s svojimi igrami še naprej privablja kopico oglednikov in tudi snubcev. Že zdaj so Šeškove številke vabljive, a 20-letni in 195 cm visok napadalec razkriva še veliko večji potencial.

Šeško v Bundesligi 2023/24:

  • 26 tekem in 1192 odigranih minut
  • 9 golov in 2 podaji za zadetek
  • povprečno 108 minut igre, da se vplete v zadetek
  • 6,36 pričakovanega gola (xG), kar presega za 2,74 gola
  • 24-odstotna učinkovitost strelov v okvir vrat
Šeško zadel ob zmagi Leipziga nad Wolfsburgom

Celar z bele točke odločil v Zürichu

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Strelska krona med reprezentanti je sicer najbrž oddana rezervistu, ki je zablestel ob marčni zmagi nad Portugalsko. Žan Celar je v soboto z edinim golom srečanja odločil gostovanje Lugana pri Grasshoppersu. Motor Lugana Renato Steffen je že v 10. minuti priigral najstrožjo kazen, enajstmetrovko pa je suvereno izvedel Celar.

Trinajsti gol za Celarja v švicarski Superligi, s čimer je kot vodilni strelec prvenstva ostal korak pred zasledovalci: Chadrac Akolo iz St. Gallna je pri 12 golih, Joel Monteiro iz Young Boysa pa pri 11. 24-letnik iz Voklega je sicer z bele točke v prvenstvu dosegel dva zadetka.

Če so si prej črno-beli iz Ticina za enega izmed spomladanskih ciljev zadali ravno strelsko krono Celarja, pa so z izredno formo vstopili v boj za prvaka. Šest krogov pred koncem sezone Lugano zaostaja za vodilnimi Young Boysi za šest točk.

Gnezda Čerin začel zmagoviti preobrat zelenih

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Še bolj vroče je v Grčiji, kjer je Panathinaikos s tremi Slovenci vpleten v ogorčen troboj za naslov. V nedeljo so zeleni doma v Atenah gostili Lamiom, najskromnejšo ekipo izmed šestih v ligi za prvaka. Gostje so šokirali z vodstvom v 14. minuti, a že čez štiri minuti je izid poravnal Adam Gnezda Čerin. Motor slovenske reprezentance je z desnico zabil svoj tretji prvenstveni gol, delo za pričakovano zmago pa je z dvojčkom dokončal Bernard (3:1). Andraž Šporar je igral do 71. minute, medtem ko je Benjamin Verbič v sodnikovem dodatku ob koncu zamenjal dvakratnega strelca.

Panathinaikos je zdaj točko za vodilnim AEK-jem in točko pred PAOK-om, ki pa je še dolžan odigrati tekmo z Olympiacosom, ki bi se z zmago vrnil v boj za prvaka. Slovenski zeleni trio iz Aten čaka še pet ligaških tekem in finale grškega pokala.

Po zimskih težavah s poškodbami je 24-letni Idrijčan v polnem pogonu: zadnjih osem tekem je začel v prvi postavi in odigral vsaj 79 minut.

Gnezda Čerin z volejem poskrbel za hitro izenačenje

Sturm na slovenski pogon: Horvat podal, Gorenc Stanković zadel

Dva reprezentanta prihajata iz Gradca, kjer Sturm tudi po njuni zaslugi še naprej ogroža vladavino Salzburga, oba kluba sta točkovno poravnana. Na gostovanju Štajercev pri Hartbergu je Tomi Horvat podal za 1:0 v deveti minuti, kapetan Jon Gorenc Stanković pa je v 90. minuti zadel za končnih 3:1. Skupno že šesti gol obrambnega vezista, ki v reprezentanci redno vstopa s klopi za osvežitev vezne linije. Povratnik v izbrano vrsto Horvat pa je prispeval osmo podajo sezone. Slovenski duet s Sturmom čaka še šest ligaških tekem, vmes 1. maja pa še finale avstrijskega finala z Rapidom.

Prva gola v sezoni 2024 za "Američana" in "Norvežana"

V Ligi MLS je svoj prvi gol zadel branilec David Brekalo, ki je na gostovanju Orlanda pri DC Unitedu po kotu z glavo v 82. minuti zadel za izenačenje na 2:2. S tem je tlakoval pot do zmage Orlanda s 3:2 v sodnikovem dodatku. Brekalov klub je sicer slavil šele drugič v sezoni in je na 24. mestu zdaj že 29-članske Lige MLS.

Odlično je novo sezono odprl Nino Žugelj pri norveškem prvaku Bodø/Glimt. V uvodnem krogu je prispeval dve podaji, v tretjem pa je na gostovanju pri Lillestrømu v 11. minuti neopazno vtekel in sprejel dolgo podajo za prvi gol tekme (video), ki se je končala s čisto zmago prvakov (5:0). Ob tem je 23-letni Korošec začel v prvi postavi vse tri tekme, potem ko se je lani večino sezone spopadal s kopico zdravstvenih težav. Ali bo to dovolj za uvrstitev med 23 potnikov za Nemčijo? Mogoče pa bo Uefa res razširila igralski kader na 26 nogometašev, kot si želi večji del udeleženk Eura 2024.