Slovenija je odlično opravila predtekmovanje, a vse to bi takoj zbledelo, če v soboto ne bi premagali Turčije. Foto: CEV
Slovenija je odlično opravila predtekmovanje, a vse to bi takoj zbledelo, če v soboto ne bi premagali Turčije. Foto: CEV

Če je Slovenija v svoji skupini zanesljivo osvojila prvo mesto (izgubila je le en niz - uvodoma proti Ukrajini), so se Turki v skupini D nepričakovano mučili in, potem ko so na zadnji tekmi s 3:0 premagali Izrael, vendarle osvojili četrto mesto. Za nastop v končnici so torej trepetali vse do konca.

Sorodna novica Še tisti redki slabi trenutki so se izkazali kot dobrodošli
Slovenski odbojkarji želijo proti Turkom ponoviti predstavo s tekme proti Bolgariji

Reprezentanco vodi nekdanji slovenski selektor Alberto Giuliani, ki je bil poleg tega v sezoni 2020/21 na Poljskem trener Klemna Čebulja, nazadnje pa je pri Olympiacosu sodeloval z Alenom Pajenkom in Tončkom Šternom.

"Velikih skrivnosti med ekipama ni. Potrebno bo biti zbran in osredotočen na našo igro. Nikakor Turkom ne smemo dovoliti, da bi bili oni tisti, ki bodo narekovali potek tekme," poudarja srednji bloker Alen Pajenk, ki na letošnjem EP-ju kaže odlične igre.

"Z Giulianijem sva veliko časa preživela skupaj, zato bo ta dvoboj tudi nekoliko oseben. Želim si ga premagati, na to sem osredotočen. V soboto bomo s soigralci zaigrali na vso moč," dodaja Pajenk, ki je v zadnji klubski sezoni v dresu rdeče-belih iz Pireja segel po naslovu prvaka evropskega Pokala Challenge, Olympiacos pa je (kot najkoristnejši igralec prvenstva) popeljal do naslova grškega prvaka.

Letos Turčija enajstič v zgodovini in četrtič zapored nastopa med evropsko elito. Prvo ime reprezentance na dosedanjih petih tekmah je bil 24-letni in 210 centimetrov visoki korektor Adis Lagumdžija. Odbojkar, ki zadnjih nekaj sezon igra v Italiji, je dosegel 83 točk (4,37 na niz), s čimer je peti najboljši posameznik dosedanjega dela evropskega prvenstva.

Alberto Giuliani je Slovenijo na evropskih prvenstvih popeljal do dveh srebrnih medalj. Foto: EPA
Alberto Giuliani je Slovenijo na evropskih prvenstvih popeljal do dveh srebrnih medalj. Foto: EPA

"Čaka nas težka tekma. Turki zagotovo sodijo v vrh evropske odbojke. Njihova reprezentanca premore nekaj zelo dobrih igralcev. Med njimi velja izpostaviti korektorja Lagumdžijo, ki je eden najboljših na svetu. Če bomo ustavili njega, bomo naredili velik posel," je povedal prosti igralec Jani Kovačič.

V letošnjem poletju so se turški odbojkarji že izkazali. V juniju so osvojili Evropsko zlato ligo in si priigrali vstopnico na turnir Challenger Cup v Dohi. Po zmagi s 3:2 v finalu proti Katarju so si zagotovili mesto v prihodnji sezoni Lige narodov, v kateri bodo nastopili prvič v zgodovini. Med elitnimi 16 ekipami je letos poleti Slovenija zasedla sedmo mesto.

Slovenija bi v primeru zmage nad Turčijo v četrtfinalu (prav tako v Varni) igrala z zmagovalcem dvoboja med Portugalsko in Ukrajino. Polfinala in tekmi za medalje bo gostil Rim.

Kovačič: Dodaten motiv bo prisoten, da vržemo selektorja Giulianija ven

OSMINA FINALA, Varna/Bari, sobota ob 16.30:
SLOVENIJA - TURČIJA (5) (Varna) (prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju)

Sobota ob 19.30:
PORTUGALSKA - UKRAJINA

FRANCIJA - Bolgarija
3:0 (21, 21, 15)

Hrvaška - ROMUNIJA
2:3 (-17, -20, 17, 26, -12)

Sobota ob 18.00:
ITALIJA - SEVERNA MAKEDONIJA (prenos na TV SLO 2 ina na MMC-ju)

Ob 21.00:
NIZOZEMSKA - NEMČIJA

Nedelja ob 21.00:
POLJSKA - BELGIJA

Ob 18.00:
SRBIJA - ČEŠKA

Francoski odbojkarji gladko odpravili Bolgare