Veliko veselje slovenskih odbojkarjev po koncu tekme, na kateri so pokazali pravi karakter, nepopustljivost in srce. V četrtfinalu EP-ja bodo igrali petič zapored. Foto: EPA
Veliko veselje slovenskih odbojkarjev po koncu tekme, na kateri so pokazali pravi karakter, nepopustljivost in srce. V četrtfinalu EP-ja bodo igrali petič zapored. Foto: EPA

Gledalci ob črnomorski obali so dve uri in pol oziroma 146 minut spremljali igro živcev. Prvi niz so Turki dobili z 20:25, drugega z 22:25, Slovenci pa nikakor niso našli svoje igre v napadu. Turki so bili odlični v obrambi, v napadu pa dovolj dobri, da so vzdrževali prednost, ki so si jo priigrali na začetku obeh nizov.

Klemen Čebulj je hitro dobil tri bloke, v napadu je napake delal Rok Možič, Jani Kovačič je imel nepričakovano težave na sprejemu, blokerja Alen Pajenk in Jan Kozamernik sta bila nevidna, selektor Gheorghe Cretu ni bil zadovoljen niti z organizatorjem igre Gregorjem Ropretom, ki ga je zamenjal z Urošem Planinšičem pri zaostanku z 8:13 v prvem nizu. V igro sta vstopila tudi Nik Mujanović in Žiga Štern. Vmes je nekaj dobrih trenutkov pokazal le kapetan Tine Urnaut.

V tretjem in četrtem nizu je Cretujevim fantom igra le nekoliko bolje stekla, z borbenostjo, izkušnjami in tudi nekaj sreče so zmagali s 25:21 in 25:23. Za piko na i so bili boljši še v odločilnem nizu, čeprav so vmes že zaostajali z 10:11. Po vodstvih s 13:11 in 14:12 so izkoristili drugo zaključno žogo. Trojka Ropret, Čebulj in Pajenk je izpeljala nekaj lepih akcij, Pajenk je z drugim zaporednim "prvim tempom" tudi končal dramatični obračun.

Velika vrnitev slovenskih odbojkarjev proti žilavim Turkom

Za dve točki prvič na tekmi povedli sredi tretjega niza

V prvem nizu so slovenski tekmeci že na začetku povedli z 1:6, po znižanju Slovencev na 5:7 in 6:8 pa so se v nadaljevanju znova "odlepili" na 8:14. Največ so vodili za sedem točk pri izidu 17:24 in izkoristili četrto zaključno žogo za zmago.

Podobno je bilo v drugem nizu, ko je Slovenija spet ves čas zaostajala, največ za šest točk (16:22 in 17:23). V končnici je bila najbližje pri 16:18 in 22:24.

Po petih zmagah v predtekmovanju so bili Slovenci proti Turkom veliki favoriti, saj so odločeni, da se bodo znova borili za medalje. Foto: EPA
Po petih zmagah v predtekmovanju so bili Slovenci proti Turkom veliki favoriti, saj so odločeni, da se bodo znova borili za medalje. Foto: EPA

V tretjem nizu je Turčija zadnjič vodila pri 11:12, nato so si Slovenci sploh prvič na tekmi priigrali dve točki prednosti (14:12). Največ so vodili za štiri točke – 18:14 in 24:20. V napadu se je odprlo Čebulju. Pomembno točko za 23:20 je dosegel Mujanović, po asu Pajenka pa je niz sklenil Možič.

Četrti niz se ni začel po slovenskem okusu, saj je Turčija vodila s 4:7. Slovenija je preobrnila izid pri 10:9 in nato z asom Čebulja ušla na 15:11. To prednost je držala do 17:13, v nadaljevanju pa so Turki izenačili na 20:20 in 22:22. V dramatični končnici so nekaj več znanja pokazali Slovenci ter se po napaki glavnega zvezdnika, korektorja Adisa Lagumdžije, in drugi zaključni žogi s pomočjo sreče veselili izenačenja na 2:2. Možiča je v obrambi žoga zadela v glavo in se odbila v polje tekmecev, ki so praktično že proslavljali točko, na koncu pa bili tako presenečeni, da so storili še napako na mreži.

Dramatična končnica tekme Slovenija – Turčija v osmini finala

Izjavi po tekmi

Gheorge Cretu, selektor Slovenije: "Vedeli smo, da bodo Turki odiigrali svojo najboljšo tekmo na prvenstvu, saj so sposobni več, kot so pokazali v predtekmovanju. Lani so bili le dve točki oddaljeni, da pošljejo ZDA s svetovnega prvenstva v osmini finala. Letos so dobili Evropsko ligo in kvalifikacije za Ligo narodov, igrali smo proti izvrstni ekipi. Na začetku nismo bili na pravi ravni, nismo imeli samozavesti v napadu, ampak na koncu smo pokazali značaj. Vesel sem, da so fantje kljub zaostanku ostali zbrani, predvsem pa potrpežljivi. Niso brezglavo napadali, čakali so na daljše izmenjave in priložnosti. Za vsako točko so se morali zelo boriti, zato sem jih tudi pohvalil v slačilnici."

Rok Možič, sprejemalec Slovenije: "Turki niso imeli ničesar za izgubiti, mi pa smo bili pod velikim pritiskom. Nasproti sta nam stala eden od najboljših korektorjev na svetu Adis Lagumdžija in selektor, ki pozna naše luknje. Igrali so na vse ali nič. Če bi nas premagali, bi bilo to veliko razočaranje. Bili so blizu, a se nismo predali in se borili do zadnje žoge. Mogoče bomo zaradi slabe igre zdaj še bolj motivirani za četrtfinale."

Analiza s Sebastijanom Škorcem po tekmi Slovenija – Turčija
Klemen Čebulj v akciji proti turškemu bloku. Foto: EPA
Klemen Čebulj v akciji proti turškemu bloku. Foto: EPA

Na drugi strani stari znanec Giuliani

Potem ko so dobili vseh pet tekem prvenstva, pri tem pa izgubili le en niz, je javnost tudi na obračunu s Turčijo pričakovala zmago Slovenije, čeprav so varovanci Gheorgheja Cretuja že pred dvobojem opozarjali, da tekmec nikakor ni lahek in da ga jemljejo zelo resno.

Še posebno zato, ker ga vodi Alberto Giuliani, ki je Slovence popeljal do dveh srebrnih kolajn na evropskih prvenstvih in nekdanje varovance odlično pozna.

Turki so v predtekmovanju dosegli dve zmagi in tri poraze. Na odločilni tekmi za napredovanje so ugnali Izrael, boljši so bili tudi od Grčije, proti Portugalski in Romuniji so izgubili z 2:3, dobro pa so se upirali tudi Francozom.

Medsebojno 9:2 za Slovence

Slovenija in Turčija sta se pomerili enajstič. Devet dvobojev je dobila Slovenija, med njimi tudi prejšnjega na evropskem prvenstvu v Ljubljani leta 2019, dva pa Turčija, zadnjega v Evropski ligi leta 2018. Na evropskih prvenstvih ima Slovenija zdaj tri zmage na treh medsebojnih tekmah.

Izjave Pajenka, Možiča in Kozamernika po zmagi nad Turčijo

OSMINA FINALA, Varna/Bari

SLOVENIJA – Turčija
3:2 (-20, -22, 21, 23, 13)

Slovenija: Pajenk 12 (1 as), Planinšič 1 (1 blok), Kozamernik 7 (1 blok), Toman, Bračko, Koncilija, Kovačič, Žiga Štern 2, Ropret, Urnaut 17 (1 as), Čebulj 16 (1 as, 2 bloka), Možič 19, Mujanović 3 (1 as).

Turčija: Gürbüz, Bostan, Bülbül 11 (3 bloki), Subasi 6 (2 bloka), M. Lagumdžija, Ekši 1 (1 as), Gülmezoglu 8 (4 bloki), A. Lagumdžija 32 (3 bloki), Günes, Matić, Bayraktar, Bayram 3 (2 asa), Done, Savaš 10 (1 as, 3 bloki).


Slovenski odbojkarji so v skupinskem delu igrali iz kroga v krog bolje in potrdili visoka pričakovanja. Po dveh zaporednih srebrnih medaljah je namreč nov polfinale prvi cilj reprezentance. Foto: EPA
Slovenski odbojkarji so v skupinskem delu igrali iz kroga v krog bolje in potrdili visoka pričakovanja. Po dveh zaporednih srebrnih medaljah je namreč nov polfinale prvi cilj reprezentance. Foto: EPA

Portugalska – UKRAJINA
0:3 (-20, -19, -22)

FRANCIJA – Bolgarija
3:0 (21, 21, 15)

Hrvaška – ROMUNIJA
2:3 (-17, -20, 17, 26, -12)

ITALIJA – Severna Makedonija
3:0 (20, 12, 15)

NIZOZEMSKA – Nemčija
3:2 (20, 23, -22, -18, 12)

Nedelja ob 21.00:
POLJSKA – BELGIJA (3)

Ob 18.00:
SRBIJA – ČEŠKA (4)
Prenos na TV SLO 2 in MMC-ju.


ČETRTFINALE

Ponedeljek ob 16.30 (Varna):
SLOVENIJA – UKRAJINA (C)

Ob 20.00:
FRANCIJA – ROMUNIJA (D)

Torek (Bari):
ITALIJA – NIZOZEMSKA (A)

ZMAGOVALEC 3 – ZMAGOVALEC 4 (B)

Prenos vseh tekem bo na TV SLO 2 in MMC-ju.


POLFINALE (Rim)

Četrtek:
ZMAGOVALEC A − ZMAGOVALEC D

ZMAGOVALEC B − ZMAGOVALEC C

Finale in tekma za tretje mesto bosta v soboto.