Slovenija imenitno izpolnjuje svojo misijo in se iz Varne v Rim (tam bo odigrala preostali dve tekmi, torej polfinale in tekmo za 1. ali 3. mesto) seli brez poraza. Sedem tekem, sedem zmag! Foto: EPA
Slovenija imenitno izpolnjuje svojo misijo in se iz Varne v Rim (tam bo odigrala preostali dve tekmi, torej polfinale in tekmo za 1. ali 3. mesto) seli brez poraza. Sedem tekem, sedem zmag! Foto: EPA

V četrtem nizu je bila Slovenija v težavah, saj je zaostajala z 20:22, toda znova se je pokazala njena samozavest in psihična trdnost. Klemen Čebulj (17 točk) in Rok Možič (16) sta bila najučinkovitejša v slovenski izbrani vrsti, na drugi strani pa sta izstopala Vasil Tupčij (21 točk) in Oleg Plotnicki (20). V primerjavi s tekmo proti Turčiji so Slovenci močno popravili igro v bloku (9:8), Ukrajinci pa so blesteli predvsem pri začetnem udarcu (osem asov v primerjavi z le enim slovenskim), ki jih je po zaostanku z 2:0 v nizih tudi vrnil v igro. "Vedeli so, da bo tekma težka, veseli smo, da nam je uspelo priti v polfinale, v katerem se ne bomo ustavili, saj je naš cilj naslov prvakov," je povedal Čebulj, ki je izkoristil polovico svojih napadalnih akcij.

Zadnje tri točke četrtega niza tekme Slovenija - Ukrajina

Slovenci v prvem nizu v vseh pogledih boljši
Slovenci so odlično odigrali prvi niz, malo napak je bilo (le pet; Ukrajinci 12), napad zelo razpoložen (62-odstotna napadalna učinkovitost v prvem nizu). Borbenost je bila zgledna, Tine Urnaut je rešil na videz izgubljeno točko, ko je ukrajinski servis oplazil mrežo, zaključil pa je Rok Možič za vodstvo s 15:10.

Prednost je narasla celo na 17:10. Slovenijo je malce zmedel le korektor Vasil Tupčij z dvema asoma (Ukrajince je približal na 17:13), nadaljevanje niza pa je spet potekalo po notah Slovencev, ki so izkoristili tretjo zaključno žogo za dobljen niz na 17. Odlični Oleg Plotnicki je v uvodnem nizu ob 14-odstotnem napadu dosegel le eno točko.

Tine Urnaut in Jan Kozamernik sta imela veliko zaslug za zmago. Kozamernik je Ukrajincem v četrtem nizu
Tine Urnaut in Jan Kozamernik sta imela veliko zaslug za zmago. Kozamernik je Ukrajincem v četrtem nizu "prilepil" blok za zaključno žogo, ki jo je izkoristil Urnaut. Foto: EPA

Drama ob koncu drugega niza
Drugi niz je potekal po povsem drugačnem scenariju. Prvo slovensko vodstvo (7:6) je prinesel razpoloženi Rok Možič (10 točk v prvih dveh nizih), ko je Alen Pajenk prek prvega tempa prvič v drugem nizu poskrbel za plus 3 (18:15), pa je kazalo, da Slovenci zanesljivo hitijo k osvojitvi drugega niza. A se je zapletlo, ko je na začetni udarec prišel Plotnicki in izenačil na 18. Urnaut je ena na ena ustavil Tupčija in Slovenci so ob vodstvo z 22:20 znova lažje dihali.

Nato je razliko naredil Tupčij, ki je na začetnem udarcu Ukrajince popeljal do dveh zaključnih žog (24:22). A sledil je nov preobrat in tri zaporedne slovenske zaključne žoge. Ukrajinci so se ubranili, spet prišli do zaključne žoge, a na koncu so se le veselili Slovenci (31:29). Drugi niz je s svojo 9. točko zaključil Klemen Čebulj.

Slovenski napad izgubil ostrino
Z asom je Rok Možič slovensko barko na začetku tretjega niza popeljal v pravo smer (5:3), toda Slovenija je nato zaplula v nemirne vode in se vse bolj mučila za vsako točko. S svojo 12. točko je Plotnicki Ukrajince popeljal v vodstvo (8:9), ki je sčasoma ob vse več napakah Slovencev naraslo kar na pet točk (11:16). V igro je vstopil Nik Mujanović, a vse bolj je bilo jasno, da v tem nizu ni bilo več rešitve. Cretu je sicer pri 12:18 vzel time-out, kar ni prineslo preobrata. Ukrajinci so si priborili šest zaključnih žog, izkoristili so četrto.

Sorodna novica Ob zmagi dobili še tisto, kar jih čaka v Rimu: hud pritisk tekmeca s servisi

Preprečili podaljšek in zmagali po točki Urnauta!
V četrtem nizu je imela Slovenija v uvodu rahlo prednost, nato pa je na servis prišel Plotnicki in Ukrajina je nanizala kar pet zaporednih točk za vodstvo s 13:9. Cretu je na igrišče namesto Čebulja poslal Žigo Šterna. Slovenija je ob delnem izidu 5:1 izenačila na 15, prvi pa so do 20. točke po zaslugi izjemnega Plotnickega prišli Ukrajinci in po zmedi v slovenskem napadu povedli z 22:20. Ko je Slovencem že tekla voda v grlo, pa nov preobrat in po bloku Kozamernika prva zaključna žoga. Serviral je Gregor Ropret, unovčil jo je Urnaut, potem ko je šla žoga od ukrajinskega bloka v avt.

Slovenija je tako še drugič na letošnjem EP-ju premagala Ukrajino s 3:1, podobno je bilo lani v četrtfinalu svetovnega prvenstva.

Vrhunci tekme Slovenija - Ukrajina

Četrfinale:

SLOVENIJA − UKRAJINA
3:1 (17, 29, -21, 23)
1066 gledalcev

Slovenija: Pajenk 7, Planinšič, Kozamernik 12 (2 bloka), Toman, Bračko, Štalekar, Koncilja, Kovačič, Ž. Štern, Ropret, Urnaut 13 (3 bloki), Čebulj 17 (2 bloka), Možič 16 (1 as, 2 bloka), Mujanović 2.

Ukrajina: Polujan, Mazenko, Plotnicki 20 (4 asi), Sinicja 2 (1 blok), Ostapenko, Semenjuk 7 (1 blok), Kanajev, Jevstratov, Tupčij 21 (2 asa, 2 bloka), Kovaljev 10 (2 bloka), Kučer 1 (1 as), Bojko, Kisiljuk, Ščurov 9 (2 bloka).

FRANCIJA − Romunija
3:0 (22, 14, 25)

Torek ob 18.00 (Bari):
POLJSKA – SRBIJA

Ob 21.00:
ITALIJA − NIZOZEMSKA

Prenos vseh tekem na TV SLO 2 in MMC-ju.


POLFINALE

Četrtek (Rim):
ITALIJA ali NIZOZEMSKA − FRANCIJA ali ROMUNIJA

POLJSKA ali SRBIJA − SLOVENIJA

Finale in tekma za tretje mesto bosta v soboto.

Slovenci neporaženi zapuščajo Varno in potujejo v Rim po medaljo