Slovenija je brez težav slavila tudi na tretji tekmi EP-ja. Pri Sloveniji je 17 točk dosegel Čebulj, tri manj je dodal kapetan Tine Urnaut. Foto: EPA
Slovenija je brez težav slavila tudi na tretji tekmi EP-ja. Pri Sloveniji je 17 točk dosegel Čebulj, tri manj je dodal kapetan Tine Urnaut. Foto: EPA

Slovenija je bila za nekaj razredov boljša tekmica, Cretu si je lahko privoščil, da že sredi drugega niza v igro pošlje nekatere rezerviste, v drugem nizu sta vstopila bloker Sašo Štalekar in organizator igre Uroš Planinšič, v tretjem nizu pa še en bloker Danijel Koncilja, a na igro in rezultat menjave niso vplivale, ekipa je z lahkoto potrdila prvo mesto in uvrstitev v osmino finala.

Slovenski odbojkarji za nekaj razredov boljši od nemočnih Špancev
Zaključek prvega niza tekme Slovenija - Španija

Cretu v boj poslal najmočnejšo postavo
V dvoboj s Španci, ki so v uvodnem krogu presenetili sogostitelje letošnjega prvenstva Bolgare, so se Slovenci vnovič podali z najmočnejšo postavo. Selektor Gheorghe Cretu je na igrišče poslal sprejemalce Tineta Urnauta, Klemna Čebulja in Roka Možiča, pri čemer je slednji zasedel mesto korektorja, podajalca Gregorja Ropreta, srednjega blokerja Jana Kozamernika ter prostega igralca Janija Kovačiča, ki se je menjal z Alenom Pajenkom.

Slovenija je prvi niz dobila brez prevelikega napora. Povedla je z 8:4. Po začetnem zaostanku so Španci sicer poskušali ujeti razpoložene Slovence, a že po bloku Klemna Čebulja, danes enega najbolj razpoloženih slovenskih igralcev in s 17 točkami tudi najučinkovitejšega, za 16:11 je bilo bolj ali manj jasno, da Španci v tem dvoboju nimajo veliko možnosti. Niz so Slovenci dobili s 25:19.

Zaključek tretjega niza tekme Slovenija - Španija

V drugem nizu so Španci do izida 5:5 še držali stik, a pozneje na slovenski pritisk niso imeli odgovora. Kakovostno razliko prvih ekip je hitro uvidel tudi Cretu, ki je nekaterim nosilcem igre privoščil počitek, rezervist Štalekar pa je pokazal velik motiv. Z njegovim blokom je Slovenija povedla s 13:7, Čebulj je vodstvo še povečal, Španci pa se niso mogli izogniti zanesljivemu porazu tudi v tem nizu (25:15).

Z istim izidom se je zaključil tudi tretji niz, a je bila slovenska pot do tam veliko bolj trnjeva kot poprej. Španci so zaigrali na vse ali nič. Pri zaostanku z 11:9 je slovenska klop segla po odmoru, po katerem je sledil popoln zasuk. Po zaslugi odličnega serviranja Urnauta, ki je tedaj dosegel tudi dva asa, je Slovenija dosegla naslednjih pet točk. Španci so se nato še približali na 14:15, a proti razpoloženi slovenski obrambi do konca tekme dosegli le še točko.

Jani Kovačič po zmagi Slovenije nad Španijo

Kovačič: "Prišli smo v tekmovalni ritem"
"Že od prve točke smo igrali po najboljših močeh. Vidi se, da smo prišli v tekmovalni ritem. Tudi Španci niso začeli s prvo postavo, saj je njihov selektor nekaj igralcev menjal. Zagotovo je tudi to pripomoglo, da smo bili za odtenek bolj samozavestni. Španci so prvo tekmo prvenstva proti Bolgarom odigrali odlično, nato pa proti Hrvaški že nekoliko slabše. Tokrat niso bili na naši ravni. Zelo sem vesel te zmage. Zdaj se moramo čim prej regenerirati in pripraviti na nove tekme," je po tekmi dejal Jani Kovačič, eden ključnih mož v obrambni igri Slovenije.

"Tekme ni odločila le ena stvar, bilo jih je več. Dobro smo izpolnjevali dogovore s sestankov. Dobri smo bili pri unovčevanju lahkih žog, vršili pritisk na servisu ter bili dobri v bloku in obrambi. To nas je vodilo do novega uspeha. Sam sem vesel za priložnost, a vem, da sem sposoben odigrati še veliko bolje," je dodal Nik Mujanović.

Škorc analizira tri akcije na tekmi Slovenija - Španija

"Raven igre je treba dvigovati z vsako naslednjo tekmo. Ne gre pričakovati, da boš najboljše igral že na začetku prvenstva. Ekipe, ki so v pogonu celotno poletje, morajo znova ujeti ritem. Na tekmi proti Španiji je bilo dobro dejstvo, da ob vstopu igralcev s klopi nismo spustili ravni igre," je po najboljši dosedanji predstavi na prvenstvu stare celine misli strnil Cretu.

Slovenija je po soboti ostala edina ekipa v skupini B, ki še ni doživela poraza. Po treh tekmah je z devetimi točkami zanesljivo na vrhu razpredelnice. Sledi ji Hrvaška s petimi točkami, tri je do nedeljske tekme z Ukrajino (1 točka) zbrala Bolgarija, prav toliko jih imata Finska in Španija. V osmino finala bodo napredovale najboljše štiri reprezentance.

Po dnevu odmora se bodo slovenski odbojkarji v ponedeljek merili s Hrvaško.

Vrhunci tekme Slovenija - Španija

Skupina B:

SLOVENIJA – ŠPANIJA
3:0 (19, 15, 15)

150 gledalcev.

Slovenija: Pajenk 7 (3 bloki), Planinšič, Kozamernik 1, Toman, Bračko 1, Štalekar 4 (2 bloka), Koncilja, Kovačič, Ž. Štern, Ropret, Urnaut 14 (2 asa), Čebulj 17 (2 asa, 1 blok), Možič 8 (1 blok), Mujanović 1.

Španija: Almansa, Rodriguez 6 (1 blok), Ruiz, Ramon 8, Ruiz Posadas, Diedhiuu 2, Villena 2 (1 as), Fornes 5, Iribarne, Gimeno 4 (1 blok), Martin, Sanchez, Ribas 5, Larranaga.

BOLGARIJA – UKRAJINA
3:1 (-20, 17, 20, 23)

Lestvica:                          
SLOVENIJA                3  3 0  9 
BOLGARIJA                3  2 1  6 
HRVAŠKA                  3  2 1  5 
FINSKA                   3  1 2  3 
ŠPANIJA                  3  1 2  3 
UKRAJINA                 3  0 3  1 
Selektor Cretu zadovoljen z navdahnjeno predstavo, pohvalil tudi rezerviste
Odbojkarji v pomoč prizadetim v poplavah

Slovenski odbojkarji so skozi različne akcije že zbrali precej finančnih in materialnih sredstev. K akciji so povabili še celotno svetovno odbojkarsko skupnost, med drugimi tudi svoje klube, soigralce in druge člane ekip, navijače ter svetovno, evropsko in srednjeevropsko zvezo. Finančna sredstva slovenski odbojkarji zbirajo na bančnem računu Odbojkarske zveze Slovenije do 16. septembra, nato pa bodo ta prek humanitarnih organizacij namensko predana prizadetim odbojkarskim družinam. Da ima akcija že postavljene trdne temelje, so slovenski reprezentanti v sklad prispevali prvih 11.000 evrov.

Odbojkarji pomagajo prizadetim v poplavah