Gregor Ropret je uspešno organiziral slovenski napad, tudi ko so v igro prišli rezervisti, mu je uspelo ohraniti visok ritem. Foto: EPA
Gregor Ropret je uspešno organiziral slovenski napad, tudi ko so v igro prišli rezervisti, mu je uspelo ohraniti visok ritem. Foto: EPA

Ker je Hrvaška v nedeljo presenetila Bolgarijo, naj bi bil to derbi skupine, toda Slovenci so zasenčili tekmece in sosedski dvoboj kmalu ni imel več posebnega mika. Slovenski servis je bil na visoki ravni, sprejem odličen, napad v prvem nizu celo 67-odstotno uspešen, tako da je selektor Cretu od drugega niza priložnost spet lahko ponudil rezervistom, kar je izkoristil predvsem Nik Mujanović. Klemen Čebulj je dosegel 14 točk, Rok Možič 10. Slovenija se bo v torek pomerila še z Bolgarijo, tudi ob porazu bo osvojila prvo mesto v skupini B, kar prinaša lažjega tekmeca v osmini finala.

Zaključek tekme Slovenija - Hrvaška
Slovenci so v Varni izredno prepričljivi. Na štirih tekmah so izgubili le en niz. Foto: EPA
Slovenci so v Varni izredno prepričljivi. Na štirih tekmah so izgubili le en niz. Foto: EPA

Možič v prvem nizu prispeval sedem točk
V prvem nizu je z Gregorjem Ropretom na servisu Slovenija hitro prišla do večje prednosti (10:6) in nato povsem zagospodarila na igrišču, po delnem izidu s 5:1 je povedla kar z 20:11. Možič je v prvem nizu prispeval 7 točk, Čebulj 5.

Mujanović spet izkoristil svoje minute
V drugem nizu so bili Hrvatje (Marko Sedlaček, ki je z 29 točkami blestel ob nedeljski zmagi nad Bolgarijo, ni igral) na začetku še enakovredni. Povedli so s 3:0 in s 7:4, takrat pa je Slovenija spet začela igrati svojo prepoznavno igro in hitro izenačila (8:8), s petimi točkami zapored pa tehtnico nagnila krepko na svojo stran (15:10). Pri vodstvu z 21:16 je v igro (namesto Možiča) prišel Nik Mujanović. Niz se je končal na 18 po uspešni akciji Alena Pajenka. V drugem nizu smo videli dva slovenska asa ob le treh napakah.

Najlepša točka 2. niza: serija hrvaških blokov, nato pa uspešen napad Urnauta

Vse najboljše, Danijel Koncilja
Tretji niz je z asom odprl Tine Urnaut, svoj talent je nato pokazal še Nik Mujanović. Pri 7:3 je moral hrvaški selektor Cedric Enard že vzeti odmor. A to ni prineslo spremembe sil na igrišču, Slovenci so povedli za osem točk in selektor Cretu je lahko spočil še nekatere udarne adute. Na igrišče je poslal Danijela Konciljo (danes je praznoval 33. rojstni dan in na koncu tekme mu je prepevala vsa dvorana, skupaj s soigralci) in Žigo Šterna. Prvo od kar desetih zaključnih žog je unovčil Mujanović.

Prvi poraz Francije na letošnjem EP-ju

V skupini D, iz katere bo Slovenija dobila nasprotnika v osmini finala, je Romunija s 3:1 presenetila Francijo.

Skupina B:
HRVAŠKA – SLOVENIJA
0:3 (-17, -18, - 14)

Hrvaška: Žukovski, Perić 1, Nikačević 3 (1 blok), Sedlaček, Jakopec, Hanžić 2, Šestan 6 (1 as), Đirlić 12 (1 blok), Pervan, Marelić 5, Mihalj 1 (1 blok), Zeljković, Raić.

Slovenija: Pajenk 4, Planinšič, Kozamernik 6 (1 blok), Toman, Bračko 1, Štalekar, Koncilja 1, Kovačič, Ž. Štern 3, Ropret 2 (2 asa), Urnaut 9 (1 as), Čebulj 14 (1 as, 2 bloka), Možič 10 (1 blok), Mujanović 7 (3 ase).

UKRAJINA – FINSKA
3:2 (23, 17, -23, -24, 13)

Lestvica:                         
SLOVENIJA                4  4 0 12
HRVAŠKA                  5  3 2  8
BOLGARIJA                4  2 2  6
ŠPANIJA                  4  2 2  6
FINSKA                   5  1 4  4
UKRAJINA                 4  1 3  3
Slovenski odbojkarji z gladko zmago nad Hrvati do prvega mesta
Vrhunci tekme Slovenija – Hrvaška