Foto: EPA
Foto: EPA

Slovenija bi si ob morebitni zmagi nad Poljsko in uspehu Norvežanov proti Ferskim otokom (20.30) že zagotovila pot v Hamburg, kjer se bo skupina D križala s skupinama E in F.

"Tekma proti Ferskim otokom je za nami, nima se smisla pretirano ozirati nanjo. Vemo, da to ni bila naša najboljša predstava. Pomembno je tisto, kar prihaja. Pokazati znamo veliko več kot v četrtek! V soboto bo pred nami jasen cilj. Vsi v reprezentanci se dobro zavedamo, zakaj smo tukaj," je dan po prvem osvojenem paru točk dejal Miha Zarabec, s sedmimi zadetki eden izmed junakov v slovenski zasedbi.

Vsi se zavedajo, da je treba dobiti dve tekmi tako ali drugače. Mogoče je bilo dobro, da smo začeli s Ferci, saj se je videlo, kako smo bili živčni, koliko je bilo treme in koliko napak smo posledično naredili. Dobro je, da stopnjujemo iz tekme v tekmo. To smo oddelali, zdaj pa je pred nami tekma, zaradi katere smo pravzaprav tukaj.

Miha Zarabec

Ocenil je tudi poljsko reprezentanco. "Oni so zamenjali selektorja. To je zdaj drugačen način igre, imajo novo energijo, novo moč. Na prvi tekmi jih veliko ni igralo, saj so bili bolni oziroma sem prepričan, da so varčevali moči za nas. Na tisto, kar se je zgodilo proti Norvežanom, ne smemo preveč računati," je prepričan Zarabec po poljskem porazu proti Norveški za 11 golov.

"V soboto bodo povsem drugačni. Tako mi kot oni vemo, kaj ta tekma prinaša. Tega se zavedamo, zato od prve sekunde pričakujemo trd boj. Če bomo boljši kot včeraj, sem prepričan, da smo kakovostnejši. Vendar to je turnir, na eni tekmi se lahko zgodi marsikaj, saj o marsičem odloča. Zato je treba biti zbran od začetka," opozarja slovenski organizator igre.

"Poljaki in Ferci so čisto različni. Ne želim ničesar napovedovati, ampak po slogu igre nam Poljaki bolj ustrezajo kot Ferski otoki, saj so višji, počasnejši in težji, kar nam bolj ustreza," je na petkovem druženju z novinarji dejal selektor Uroš Zorman. "V četrtek so Poljaki igrali brez levičarja na mestu desnega zunanjega. Proti nam bo zagotovo drugače. Z njim bo povsem drugačna ekipa. Ni skrivnost, da igranje brez levičarja na zunanjem položaju, če nisi do potankosti uigran, ne prinaša ničesar dobrega."

Tekma proti Poljakom prinaša napredovanje

Slovenija se je s Poljsko nazadnje pomerila na lanskem svetovnem prvenstvu, ki je potekalo prav v omenjeni evropski državi. Slovenci so tedaj gostitelje na drugi tekmi prvega dela nadigrali in bili na koncu boljši z 32:23. Po koncu mundiala so v poljski reprezentanci sledile velike spremembe. Na Euro je pripotovala z novim selektorjem, pošteno je osvežen tudi igralski kader.

"Skozi celotno tekmo bo treba kazati borbeno in srčno predstavo, tudi naša igra bo morala biti hitrejša. Poljska ekipa premore tako izrazite ostrostrelce z razdalje kot hitre rokometaše. A najpomembneje bo, da bomo osredotočeni nase, na našo obrambo, za katero smo že pokazali, da jo znamo igrati na visoki ravni. Potem bomo lahko prihajali tudi do nasprotnih napadov, ki ponujajo lahke zadetke," pa recept za nov uspeh razkriva vratar Klemen Ferlin.

V slovenski reprezentanci pred tekmo težav z resnejšimi poškodbami, ki bi igralcem onemogočale igranje, nimajo. "Poškodb k sreči ni. Bog ne daj, da bi bila še kakšna, ker ne vem, kako bi to krpali. Prva tekma, prva zmaga. Breme tega nam je padlo z ramen in verjamem, da smo zadihali s polnimi pljuči. Zdaj bo vse drugače. Začeti moramo s precej več energije in ne tako zaspano kot proti Ferskim otokom," je za konec še poudaril slovenski selektor.

Pred tekmo Slovenija - Poljska

SKUPINA D, Berlin
Sobota ob 18.00:
POLJSKA - SLOVENIJA

Ob 20.30:
FERSKI OTOKI - NORVEŠKA


Ponedeljek ob 18.00:
POLJSKA - FERSKI OTOKI

Ob 20.30:
NORVEŠKA - SLOVENIJA

Vrstni red: Norveška in Slovenija po 2, Ferski otoki in Poljska brez točk.

V drugi del se uvrstita najboljši dve reprezentanci.