Na beograjske ulice se je znova podalo nekaj tisoč ljudi. Foto: Reuters
Na beograjske ulice se je znova podalo nekaj tisoč ljudi. Foto: Reuters

Kot pravijo, jim je dovolj političnega nasilja v državi in Vučićeve "avtokratske" vladavine.

V govoru pred začetkom protestnega pohoda je srbski igralec Branislav Trifunović dejal, da se mora nehati označevati kritike vlade za "izdajalce", sicer "ta država ne bo obstajala". Ob tem je opozicijske politike pozval, naj si skušajo pridobiti zaupanje protestnikov.

"Hočemo, da nam predstavite jasen načrt za Srbijo, načrt, ki se ga bodo politiki držali," je zahteval.

Trifunovićev igralski kolega Nikola Kojo je pozval k državljanski nepokorščini, opozicijske stranke pa, da zapustijo državne institucije, poroča Balkan Inside.

"Začelo se je"

Protestniki imajo vrsto zahtev. Foto: Reuters
Protestniki imajo vrsto zahtev. Foto: Reuters

Protestniki so se s piščalkami in letali z napisi "Začelo se je" sprehodili mimo srbskega parlamenta in javne televizije RTS, nato je Trifunović skušal vstopiti v stavbo RTS-a, a so mu to preprečili. Za tem je javno prebral pismo podpore protestnikom osebja filozofske fakultete.

Okoli sto profesorjev in sodelavcev fakultete je v odprtem pismu podprlo protestnike, aktualno vlado pa označilo za destruktivno. "Z drugimi državljani na protestih vemo, da je mogoča drugačna, boljša Srbija kot pa Srbija, ki jo trenutni režim sistematično uničuje," piše v pismu.

Vrsta zahtev

To je bil že sedmi tak protest zapored. Zborovanja so se začela po incidentu 23. novembra, ko so v južnem srbskem mestu Kruševac napadli opozicijskega politika Borka Stefanovića.

Protestniki med drugim zahtevajo pet minut za predstavnike protestov v poročilih na RTS-u in redno navzočnost opozicijskih politikov na tej radioteleviziji. Zahtevajo tudi preiskavo poskusa umora novinarja spletne strani Žig Info Milana Jovanovića, ki so mu neznanci 12. decembra požgali dom v beograjski soseski Vrčin.

Protestniki pozivajo še k odstopu notranjega ministra Nebojše Stefanovića zaradi njegove domnevne vloge pri "kriminalizaciji družbe in žaljenju protestnikov".

Prejšnji teden so se protestniki zbrali ob prvi obletnici umora kosovsko-srbskega politika Oliverja Ivanovića na severu Kosova. Umor ni bil nikdar razrešen.