V Latinski Ameriki v ekstremni revščini živi 10,2 odstotka prebivalcev. Prizor iz Hondurasa. Foto: EPA
V Latinski Ameriki v ekstremni revščini živi 10,2 odstotka prebivalcev. Prizor iz Hondurasa. Foto: EPA

To je 0,3 odstotka več kot leto prej, kaže letno poročilo Gospodarske komisije Združenih narodov za Latinsko Ameriko in Karibe (ECLAC).

Raven revščine je leta 2017 sicer ostala nespremenjena. Z njo se je v Latinski Ameriki spopadalo 184 milijonov ljudi oziroma 30,2 odstotka prebivalcev, piše v nedavno objavljenem poročilu.

Predstavniki ECLAC-a so ob njegovi predstavitvi v čilskem glavnem mestu Santiago de Chile opozorili, da medtem "delež ljudi, ki živijo v skrajni revščini, še naprej narašča in da se nadaljuje giabnje, ki se je začelo leta 2015", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Medtem ko je regija v prejšnjem in v sredini tega desetletja napredovala, so razmere od leta 2015 nazadovale, še posebej kar se tiče skrajne revščine," je na tiskovni konferenci pojasnila izvršna sekretarka ECLAC-a Alicia Barcena.

Po oceni komisije bi se moral sicer delež revnih prebivalcev v Latinski Ameriki leta 2018 zmanjšati na 29,6 odstotka oziroma na 182 milijonov ljudi. Pričakujejo pa, da je raven skrajne revščine lani ostala nespremenjena oziroma naj bi se z njo še vedno spopadalo 10,2 odstotka prebivalcev.

S porazdelitvijo bogastva proti skrajni revščini

Komisija je sicer še izpostavila, da se je neenakost med prebivalci po letu 2000 zmanjšala. Razlog so predvsem ukrepi, ki so jih oblasti v prejšnjih letih sprejele na področju socialne varnosti za obvladovanje neenakosti pri porazdelitvi bogastva.

"Latinska Amerika in Karibi sicer še vedno ostajajo regija z največjo neenakostjo na svetu s precejšnjo stopnjo revščine," še piše v poročilu.