Trump naj bi predlog predstavil v posebnem govoru. Foto: Reuters
Trump naj bi predlog predstavil v posebnem govoru. Foto: Reuters

Daca je program, sprejet v času predsednikovanja Baracka Obame, ščiti pa t. i. "sanjače" – tiste nezakonite priseljence v ZDA, ki so v državo vstopili kot otroci. Število naj bi se gibalo pri okoli 700.000.

Program ni bil sporen, podpirali so ga tudi republikanci, a Trump se je vseeno odločil, da Daco ukine, s čimer bi morali državo zapustiti vsi, vključeni v ta program, pa čeprav gre za ljudi, od katerih se številni svoje domovine sploh spomnijo ne in so dobro integrirani v ameriško družbo.

Za zdaj je sicer Trumpova odločitev obstala na sodiščih, a je predsednik pri njej vztrajal. Zdaj Trump ponuja, da Daco podaljša, a to pogojuje s sprostitvijo 5,7 milijarde dolarjev za financiranje zidu na mehiški meji, poroča Axios, ki se sklicuje na dobro obveščene vire znotraj Trumpove administracije.

Nihče ne popušča

Ne ena ne druga stran pri tem ne popuščata, zato ameriška vlada ostaja zaprta že mesec dni, kar je rekord.

Trump je za oblikovanje kompromisnega predloga zadolžil svojega zeta, svetovalca v Beli hiši Jareda Kushnerja, vodjo osebja Micka Mulvaneyja in podpredsednika Mika Pencea. Predlog naj bi Trump uradno predstavil demokratom še nocoj.

Financiranja zidu niti večina republikancev ne podpira, a gre za eno ključnih Trumpovih predvolilnih obljub svoji volilni bazi.