Ameriški potni list je skupaj z britanskim še leta 2015 zasedal prvo mesto. V začetku leta 2019 se je uvrstil na šesto. Foto: Reuters
Ameriški potni list je skupaj z britanskim še leta 2015 zasedal prvo mesto. V začetku leta 2019 se je uvrstil na šesto. Foto: Reuters

Na spletni strani Henley & Partners je bil objavljen najnovejši seznam, ki razvršča potne liste glede na to, v koliko držav imajo njihovi imetniki vstop brez predhodnega urejanja vizuma.

Na vrhu seznama je Japonska, ki je obdržala status države z najmočnejšim potnim listom. Prvo mesto so Japonci zasedli tudi v zadnji četrtini lanskega leta. Japonski potni list brez predhodnega urejanja vizuma omogoča potovanje v kar 190 držav po svetu.

Na drugem mestu lestvice se je Singapurju pridružila Južna Koreja, ki je nedavno sklenila nov dogovor o vstopanju v Indijo. S potnima listoma Singapurja oziroma Južne Koreje je tako brez predhodnega urejanja vizuma trenutno mogoč vstop v 189 držav po svetu.

Trojici azijskih držav, ki kraljujejo na vrhu lestvice, sledi množica evropskih. Tretje mesto zasedata Nemčija in Francija – z njunima potnima listoma je brez vizuma mogoč vstop v 188 držav, v 187 držav pa imajo neoviran vstop imetniki potnih listov Danske, Finske, Italije in Švedske. Na petem mestu sta Luksemburg in Španija (186 držav), sledijo pa Avstrija, Nizozemska, Norveška, Portugalska, Švica, Velika Britanija in ZDA (185 držav).

Največji skok uspel Kitajski, visoko tudi Slovenija
Slovenski potni list skupaj z madžarskim, latvijskim, litovskim in slovaškim potnim listom zaseda 11. mesto. Slovenci lahko s potnim listom brez predhodnega urejanja vizuma vstopajo v 180 držav po svetu.

Najhitrejši vzpon po lestvici pripada Kitajski, ki je v dveh letih napredovala za 16 mest – leta 2017 je kitajski potni list zasedal 85. mesto, trenutno pa je na 69.

Na repu lestvice so se znašle države, katerih potni listi imetnikom brez vizuma omogočajo vstop v manj kot 40 držav. To so Sudan, Palestina, Eritreja, Jemen, Pakistan, Somalija, Sirija, Afganistan in Irak.