Čeprav bodo ukrepi županje na okolje zagotovo vplivali blagodejno, se z njimi ne strinjajo vozniki avtobusov. Foto: Reuters
Čeprav bodo ukrepi županje na okolje zagotovo vplivali blagodejno, se z njimi ne strinjajo vozniki avtobusov. Foto: Reuters

Nenapovedani protest voznikov avtobusov se je osredinil predvsem na območje Kapitola, kjer je tudi mestna hiša. Okoli 200 avtobusov je tako skoraj v celoti zaprlo osrednji trg Piazza Venezia in ceste v njegovi bližini.

Županja Rima Virginia Ragi si namreč prizadeva za zmanjšanje množičnega turizma v mestu. To želi doseči tudi z omejevanjem dostopa do mestnega središča s turističnimi avtobusi.

Omejitve dostopa do središča naj bi zlasti veljale za starejše avtobuse z do okolja manj prijaznimi motorji. Avtobusi z motorji standarda Euro3 ali še starejši tako ne bi smeli več pripeljati turistov v bližino največjih znamenitosti.

Pa tudi sicer bodo morali ponudniki turističnih storitev z modernejšimi avtobusi – z motorji Euro4 ali še modernejšimi – za dostop do znamenitosti plačati drage pristojbine, še navaja APA.

Združenje italijanskih turističnih ponudnikov Assoviagi je že opozorilo, da bodo te omejitve negativno vplivale na turizem v italijanski prestolnici. Zaradi napovedanih ukrepov mesta so že črtali desetino organiziranih turističnih ogledov mesta, predvidenih za leto 2019, še navaja APA.