NAPOVEDNIK

Konjsko meso, označeno kot goveje. Med, razredčen s cenenimi sladkornimi sirupi.

Ponarejeno ekstra deviško oljčno olje. Seznam nepristnih živilskih izdelkov je neskončen. Potvarjanje prehrambnih izdelkov je že prava industrija, vredna več milijard dolarjev.

Po nekaterih ocenah naj bi bilo kar 10 odstotkov tega, kar pojemo, ponarejenega.

Žvižgači in zaposleni v živilskih obratih so ustvarjalcem dokumentarca razkrili marsikatero skrivnost. Pogumni novinarji in vztrajni tožilci so pojasnili dogajanje v zakulisju.

V Italiji mafija nadzoruje celotne sektorje živilske industrije.

Po vsem svetu dobro organizirane kriminalne mreže sodelujejo pri prodoru v zapletene dobavne verige. Kako se jim je uspelo vriniti v proizvodnjo naše hrane?

Preiskovalci sledijo toku denarja in izdelkov, nato oboje povežejo.

Zamenjava ene sestavine z veliko cenejšim nadomestkom ali ponarejanje etiket je za zlikovce relativno varno početje, dobički pa so ogromni.

Toda kakšno je tveganje za potrošnika? Kako lahko prepoznamo goljufije s hrano?

In kaj je mogoče storiti, da bi to početje ustavili?

"Morali bi imeti pogum, da se proizvajalci uprejo lobijem. Manj bi morali prijateljevati z velikimi multinacionalkami in finančnimi inštitucijami. Upoštevati bi morali, da so zavezani potrošnikom in ne industrialcem s polnimi žepi denarja," pravi žvižgač Christophe Brusset, ki mesno industrijo dobro pozna, saj že 20 let dela za velika živilsko-predelovalna podjetja.


FOOD FRAUD / Francija / 2021 / Režija: Bénédicte Delfaut

Dokumentarec bo še 30 dni po predvajanju na voljo na RTV 365.