Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Arhiv

Ambienti Ambienti

18. 5. 2024

Ponovno se posvetimo lesu in pokažemo nove načine, kako ga lahko kot nadvse dovršen element vkomponiramo v naša bivališča. In se pri tem zavedamo, da smo nekaj naredili za naše okolje in skupno bolj zeleno prihodnost. Začenjamo s prenovo vrstne hiše iz 50-tih let, ki vas bo naravnost osupnila. Hiša, v kateri se moraš nekajkrat ustaviti ali še bolje sesti in se dobro ozreti naokrog, da zajameš in dojameš vse nivoje domiselnih rešitev. Arhitekti so lani za to svoje delo prejeli nagrado Zlati svinčnik za odlično izvedbo in BIGSEE nagrado v kategoriji stanovanjske stavbe. Kaj če je družinska hiša prevelika in potrebna obnove? Pokazali bomo primer družine, ki se je po tehtnem premisleku odločila za novo hišo, narejeno povsem po njihovi meri in je pol manjša kot njihova prejšnja. Koseški bloki, ki jih je zasnoval arhitekt Viktor Pust, so bili prvi terasasti bloki v Ljubljani. Še danes veljajo za eno najkakovostnejših ljubljanskih sosesk. Mlada družina, ki se je zaradi vseh prednosti naselja odločila svoje korenine pognati prav tu, se je osvežitve svojega stanovanja lotila v sodelovanju z notranjo oblikovalko.

Za sosedovo mizo V Slavoniji

17. 5. 2024

Slavonija je hrvaška žitnica, saj leži v rodovitni Panonski nižini. Sotočje Drave in Donave je biotsko izjemno raznovrstno. Tam je tudi naravni park Kopački rit. Slavica in Anđelko Lacković ter njun sin Srđan in snaha Tamara imajo samooskrbno biološko kmetijo. Vse, kar potrebujejo, pridelajo sami, kuhajo pa tudi za občasne obiskovalce. Slavonija slovi po nenavadnih ribjih specialitetah, kot je krap na rogovili. ZU TISCH / Nemčija / 2017 / Mirjana Momirovic

Avtomobilnost Kaj nam sporoča avtosalon v Pekingu?

16. 5. 2024

V tokratni Avtomobilnosti se seznanimo z najbolj svežimi novostmi in vtisi z avtomobilskega salona v Pekingu, gremo na vožnjo s fordom tourneo custom in spoznamo čisto svežo škodo kodiaq - letnik 2024. V kvizu pa odgovorimo na vprašanje, kaj se ustavi prej: avto ali motor!

Za sosedovo mizo Južna Pfalška

14. 5. 2024

Južna Pfalška leži med Renom in Pfalškim gozdom, na skrajnem jugovzhodnem koncu nemške zvezne dežele Porenje - Pfalška. Zaradi veliko sončnih dni in milega podnebja tu uspevata vinska trta in zlasti sadje. Odkar se je Michael Groß preusmeril v biološko kmetovanje, je treba vso zelenjavo na kmetiji Schoßberghof okopavati. Letos je zasadil 40 različnih sort. Njegova hči Lisa Groß predeluje, kar zraste na njivah staršev. Ne le sadja in zelenjave, temveč tudi dišeče vrtnice. Kulinarični navdih je dobila predvsem na potovanjih po Aziji. ZU TISCH .../ Nemčija / 2015 / Avtor: Ulrike Neubecker

Na lepše, oddaja o turizmu 20 let Parka vojaške zgodovine Pivka

12. 5. 2024

Na lepše - osrednja turistična oddaja, ki nas spomni na to, kako velika je Slovenija in koliko razlogov za odhod na lepše imamo samo par korakov stran od domačega praga. Za vas tedensko iščemo aktualne novosti, skrite destinacije in neznane produkte. Popoln pregled vsega, kar želite vedeti o domačem turizmu. Za vse, ki turizem živite in delate. Ker iskreno verjamemo, da smo turizem ljudje.

Ambienti Ambienti

11. 5. 2024

Ohranjanje lokalne arhitekturne dediščine je naloga vseh nas, prav posebno veselje pa je, ko k temu z vsem srcem prispevajo tudi tisti, ki se morda niso rodili na slovenskih tleh. Navdihujoča zgodba prihaja iz Škocjana pri Divači, prav nad osupljivimi Škocjanskimi jamami. V čudoviti vasici se je energični lastnik lotil prenove starega župnišča in sedaj ta hiša predvsem zaradi ohranjenih lesenih elementov zares diha z duhom preteklosti. Obiskali smo oblikovalca lesa v njegovem družinskem domu, ki je poln umetelnih lesenih predmetov, umetniških kosov in igrivih idej. Les obdeluje z ročnimi mizarskimi orodji, pri čemer končni izdelek odseva tradicijo različnih tehnik stikov, spojev in izvedbo detajlov, kot so jih uporabljali že stari mojstri. Pogosto vam pokažemo prenove družinskih hiš oziroma podstreh, ki postanejo dom za mlade. Tokrat pa gremo v klet. Ja, tudi v kleti se da urediti sodobno in svetlo stanovanje za mlado družino.

Na lepše, oddaja o turizmu Industrijska in vojaška dediščina v turizmu

10. 5. 2024

Kako tržijo in predstavljajo industrijsko dediščino na Jesenicah ter v idrijskem rudniku, ki velja za enega najstarejših v Evropi? Park vojaške zgodovine v Pivki v teh dneh praznuje 20 let, odkar so iz ruševin nekdanjih italijanskih vojašnic postavili enega najbolj obiskanih muzejev v Sloveniji.

Za sosedovo mizo V Aragoniji

10. 5. 2024

Pokrajina Aragonija v Španiji je po površini četrta največja v državi, vendar najredkeje poseljena. Tu uspevata predvsem sadje in zelenjava. Sonia Peralta je pred petimi leti začela ekološko kmetovati in je svoje zelenjavne njive preuredila skladno s permakulturo. Za škodljivce ne uporablja strupov, z njimi ima prav posebne načrte. Njene pridelke v svoji eko trgovini prodaja Araceli Marzo, navdušena kuharica, ki iz Sonijine zelenjave ustvarja slastne jedi. S sinom skuhata kosilo za cirkuško skupino mladih, ki se pripravlja na nastop. ZU TISCH ... / Nemčija / 2015 / Avtor: Adama Ulrich

Avtomobilnost Motoristove reakcije na preizkušnji

9. 5. 2024

V tokratni Avtomobilnosti bomo tako na štirih kot na dveh kolesih. Pri slednjih bomo spoznali teorijo in prakso zaviranja ter se podali v svet najnaprednejših asistenčnih sistemov, ti s svojim delovanjem posegajo tudi na področje tehnike zaviranja motocikla. Ker brez dobre pnevmatike ni učinkovitega zaviranja spoznamo tudi priporočila za kar kakovostno izbiro moto-pnevmatik. Ponudimo vam malo šolo avtomobilskih menjalnikov in pojasnimo, zakaj so hibridni menjalnik bistveno varčnejši. Pika na i je premiera nissana qashqaija, na kateri so povedali nekaj izredno smelih obljub.

Na lepše, oddaja o turizmu Naravoslovni snemalec in jamski fotograf

5. 5. 2024

Na terenu med snemanjem sove kozače, ki velja za našo drugo največjo sovo, smo se pridružili naravoslovnemu fotografu in snemalcu Mateju Vraniču, ki pripravlja jeseni nov dokumentarno-naravoslovni film za Televizijo Slovenijo. V oddaji pa tudi portret o jamskem fotografu Petru Gedeju, ki je bil večkrat nagrajen na domačih in mednarodnih jamskih natečajih. Skupaj z njim smo se podali v jamo Dimnice, ki leži med vasema Slivje in Markovščina v občini Hrpelje-Kozina.

Ambienti Ambienti

4. 5. 2024

»Smo nomadska družina,« pravi nekdanji košarkar Jaka Lakovič, ki zadnja leta deluje kot trener. Po koncu bogate športne kariere se je podal v Barcelono, se nato preselil v nemški Ulm, trenutno pa živi in dela na kanarskem otoku Gran Canaria. Na vsaki od teh postaj si je ustvaril svoje gnezdo in vedno so ga na poti poleg žene Elene in treh otrok spremljali tudi najljubši kosi pohištva, luči, slike ... A pravi pristan družine Lakovič bo vedno Ljubljana, tudi zato so si nasproti hiše njegovih staršev postavili svoj »srčni« dom. Majhno stanovanje v mestu ob Dravi je lastnik s pomočjo očeta in z zgolj 5000 evri vložka pred sedmimi leti prenovil in opremil skladno bivališče, ki se zdaj ponaša s toplino, preprostostjo in neko razgibano, igrivo energijo. Z leti so lastniki vrta spoznali značilnosti lege, nekatere pomanjkljivosti prvotne zasaditve, pa tudi to, koliko časa lahko namenijo negi vrta. Vrt, ki ga bomo predstavili, je strokovno preureditev doživel več kot deset let po nastanku.

Na lepše, oddaja o turizmu Naravoslovni fotograf, markacisti in kočevarji

3. 5. 2024

Na terenu smo obiskali naravoslovnega fotografa in snemalca Mateja Vraniča ter jamskega fotografa Petra Gedeja. V za javnost zaprtem območju gozda s posebnim namenom smo obiskali pozabljeno kočevarsko vas Topla reber. Z markacisti pa smo se podali po planinski poti na Sršenov vrh na slovensko-avstrijski meji.

Za sosedovo mizo Umbrija

3. 5. 2024

Michele Durello, Nicholas Perla in Matteo Falchetti so 19-letni fantje, ki v mestecu Todi v Umbriji obiskujejo najstarejšo kmetijsko srednjo šolo v Italiji. Michelejeva teta Anna Maria za bodoče maturante pripravlja več tradicionalnih umbrijskih jedi. Med drugimi značilno pogačo torto al testo in pečene golobe s prav posebno omako. Med izletom na planoto Castelluccio pa trije prijatelji spoznajo še eno umbrijsko specialiteto, farrecchiato, ki jo pripravljajo iz grahove moke z oljčnim oljem in inčuni. ZU TISCH ... / Nemčija / 2015 / Avtorja: Cristina Ricci in Stefan Pannen

Za sosedovo mizo Kampanija

29. 4. 2024

Kakšnih sto kilometrov južno od Neaplja, v italijanski regiji Kampanija, stojijo antični templji Pestum. Tu že več stoletij redijo bivole, iz njihovega mleka pa izdelujejo izvirno italijansko mocarelo. Zelo priljubljena jed v teh krajih je ocvrta mocarela med rezinama kruha, z dimljeno mocarelo in svežo rikoto pa pripravljajo različne testenine in rižoto. Raffaele Barlotti je sirarski mojster, ki se je obrti učil od očeta. Mu bo s sestro Donatello uspelo zadolženo sirarno postaviti na noge? ZU TISCH / Nemčija / 2017 / Cristina Ricci in Stefan Pannen

Ambienti Ambienti

27. 4. 2024

Slovenska arhitekturna dediščina je globoko zakoreninjena v lesu in ni lepšega, kot mlade generacije, ki prepoznajo njeno vrednost ter njeno sporočilnost ohranijo za naslednje rodove. Prekrasen primer tega je nekdanji skedenj in zdaj Hiša za pet svobodnih duhov, navdihujoč projekt v vasici Zgornje Gorje pri Bledu. V hiši iz 70-tih let si je mlada arhitektka uredila udoben dom, pol topline lesa in stiliziranih vzorcev iz narave. Hkrati je to dokaz, kako neizčrpen oblikovalski navdih ter univerzalen spremljevalec našega bivalnega okolja je lahko les. Vrtovi, na katerih gojimo zelenjavo in zelišča, so le redko urejeni tako, da bi bili tudi privlačni na pogled. A najdejo se izjeme in enega takih vrtov smo imeli priložnost obiskati minulo poletje.

Za sosedovo mizo Slovenija

27. 4. 2024

Ajdo v Sloveniji pridelujejo že več generacij. Najbolj uspeva v Prekmurju, na rodovitnem nižavju vzdolž reke Mure. Ajda v zrnu ali zmleta v moko je pomembna sestavina v lokalni kuhinji. Daniela in Boštjan Gjergjek organsko pridelujeta ajdo, odkar sta pred petimi leti prevzela kmetijo Danielinih staršev. Poleg jedi z ajdo rada pripravljata tudi krepak bograč in okusno prekmursko gibanico. ZU TISCH / 2020 / Nemčija / Avtorica: Mirjana Momirović

Za sosedovo mizo V Švicarski Juri

26. 4. 2024

Jura je gorska veriga med Francijo in Švico. V tamkajšnjih dolinah uspeva pelin, grenka rastlina, iz katere že več kot 200 let destilirajo absint, čeprav sta bili do leta 2005 njegova pridelava in prodaja v Franciji in Švici prepovedani, saj je veljalo, da uživanje absinta povzroča norost in slepoto. Vendar pri absintu ni nevaren pelin, temveč visoka vsebnost alkohola. Francis Martin je v vasi Boveresse kuhal absint že v času, ko je bilo to še prepovedano. Po legalizaciji je odprl majhno destilarno, zdaj je podjetje prevzel sin Philippe, ki se očetov uspeh trudi nadgraditi z novo različico žganja. Absint pa ni le pijača, uporabite ga lahko za izboljšanje številnih jedi, kot so postrvi, sladoledni sufle ali klobase, pri čemer glavno vlogo igrajo aromatična zelišča v absintu. ZU TISCH ... / Nemčija / 2015 / Avtor: Lorenz Findeisen

Avtomobilnost Odprimo sezono kampiranja

25. 4. 2024

Sezona počitnic je pred vrati, tako smo se posvetili počitniškim vozilom, najprej avtodomom. Poklepetali smo s servisnim svetovalcem o tem, katere okvare pogosto povzročijo avtodomarji začetniki. Sklopke namreč še zdaleč niso edina težava. Na primeru dacie jogger, opremljene s posteljo in šotorom, smo preverili, kje v Sloveniji smemo prespati v avtu izven kampa oziroma kje smemo kampirati. Postelje pa smo lahko deležni tudi v priljubljenem terencu dacia duster; preizkusili smo predstavnika nove generacije, ki ga uporabljajo tudi gorski reševalci.

Čez planke Križarjenje po Jadranu

23. 4. 2024

Svojčas so ljudje poleti hodili v hribe, pozimi na morje. Tako se je začel tudi turizem na Hrvaškem. Obiskali bomo kraje, ki so svojčas bili rezervirani za aristokracijo, danes pa so primeri, kako ponuditi destinacijo za najzahtevnejše in prestižne goste. Opatija, Krk, Rab, Split in Dubrovnik so razvili zanimive turistične produkte, ki so lahko zanimivi primeri tudi za nadgradnjo domačega turizma.

Na lepše, oddaja o turizmu Zgodovinska mesta – Celje in Škofja Loka

21. 4. 2024

Na lepše - osrednja turistična oddaja, ki nas spomni na to, kako velika je Slovenija in koliko razlogov za odhod na lepše imamo samo par korakov stran od domačega praga. Za vas tedensko iščemo aktualne novosti, skrite destinacije in neznane produkte. Popoln pregled vsega, kar želite vedeti o domačem turizmu. Za vse, ki turizem živite in delate. Ker iskreno verjamemo, da smo turizem ljudje.

Stran 1 od 103
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov