Foto:
Foto:
Italijanski streli so zadeli kabino.

Ladja Orašac, ki pluje pod liberijsko zastavo, se je po izplutju iz pristanišča srečala s štirimi italijanskimi ribiškimi ladjami in ena od njih naj bi se ji zelo približala, nato pa izstrelila štiri strele. Orašac je nato zaplul v splitsko luko, na ladjo pa so takoj po privezu vstopili policisti in uslužbenci luške kapetanije.

Ladja se je vrnila na obalo
Pri tem nobeden od petih članov posadke ni bil ranjen, eden izmed izstrelkov pa je zadel ladijsko kabino in povzročil manjšo gmotno škodo. Ladja se je po streljanju vrnila na italijansko obalo, vendar v Pescari ni bilo več prostora, zato so vpluli v sosednje pristanišče. Pot so pozneje nadaljevali proti Splitu, kamor so prispeli v jutranjih urah.

Italijanska različica dogodka
Italijanski ribiči, ki so bili v incident vpleteni, so pojasnili, da je Orašac začel z nevarnim manevrom, zato je kapetan italijanske ladje pograbil nekaj kamnov in jih vrgel proti hrvaški ladji. Pri tem naj bi razbil nekaj stekla. Hrvaški tisk po drugi strani strelski napad obravnava resneje in ga povezuje s sporom med Italijo in Hrvaško glede ribolovnega pasu na Jadranu.

Hrvaška se je pritožila Italiji
Lastnik ladje - podjetje Atlantska plovidba - je o incidentu obvestil hrvaško zunanje ministrstvo, ki je od italijanske strani zahtevalo razlago in potrditev incidenta, je poročala hrvaška televizija.