Mario Matt je svoje olimpijske sanje dosanjal leta 2014 v Sočiju, v starosti 34 let. Foto: EPA
Mario Matt je svoje olimpijske sanje dosanjal leta 2014 v Sočiju, v starosti 34 let. Foto: EPA

39-letni Avstrijec je bil 16 sezon del svetovnega pokala, v tem času pa je nanizal 15 zmag, bil dvakrat skupni zmagovalec slalomskega seštevka (2001 in 2007) ter si leta 2014 v Sočiju prismučal olimpijsko zlato.

Še na vrhuncu kariere, leta 2009, je v svojem domačem St. Antonu kupil priljubljeni bar na smučišču Krazy Kanguruh, zdaj pa se tudi aktivno ukvarja z vodenjem tega žurerskega shajališča.

To združuje z vzrejo dirkaških arabskih žrebcev. "Nikdar ne bi mogel sedeti v pisarni in delati od 8.00 do 18.00, zato je bilo zame že med kariero smučarja vedno pomembno, da si zgradim nekaj onkraj smučanja in to s Krazy Kanguruh in konji sta bili odlični priložnosti, zelo uživam," je povedal Matt v pogovoru za CNN. "Močno se zabavam, odlična služba je."

Slovito arlberško smučarsko letovišče St. Anton je znano po svojem živahnem nočnem življenju, Matt pa pravi, da je, če lahko kaj pripomore, da se turisti zabavajo na svojem dopustu, vesel.

St. Anton najboljši apres-ski na svetu?

"Z apres-skijem imaš 99 odstotkov veselih ljudi in po dobrem smučarskem dnevu ljudje radi posedijo na terasi ter uživajo v glasbi in vzdušju. Lepo je," pravi Matt, katerega mlajši brat Michael še vedno tekmuje v svetovnem pokalu, tretji brat Andreas pa je v Vancouvru leta 2010 celo osvojil srebrno olimpijsko medaljo v smučarskem krosu. "Potoval sem po vsem svetu, ampak apres-ski ni nikjer niti blizu tega, ki ga imamo v St. Antonu."

Mattova kariera je sovpadala s kariero rojaka Marcela Hirscherja, ki velja za morda največjega smučarja vseh časov. 29-letni Hirscher je v svetovnem pokalu zmagal kar 67-krat in je na dobri poti, da še osmič osvoji veliki kristalni globus.

Je pa Hirscher relativno pozno osvojil svoje prvo olimpijsko zlato, v Pjongčangu leta 2018, potem ko se je moral leta 2014 zadovoljiti z drugim mestom, za Mattom.

"Na koncu je bil Soči moja zadnja priložnost in mislim, da je bila zlata medalja še toliko bolj posebna zaradi moje starosti. Star sem bil 34, kar je bolj posebno, kot če bi zlato osvojil pri, recimo 24," razlaga Matt. "To je bil neverjeten občutek. Bil sem preprosto prevzet s čustvi."