Marjan Ferjanc toži celjsko bolnišnico zaradi razrešitve iz krivdnih razlogov.  Foto: DZ/Barbara Žejavac
Marjan Ferjanc toži celjsko bolnišnico zaradi razrešitve iz krivdnih razlogov. Foto: DZ/Barbara Žejavac

Marjan Ferjanc, ki bi se mu tretji mandat iztekel prihodnje leto, je po pisanju Dela v sredo na celjskem delovnem sodišču povedal, da so njegovo razrešitev pripravljali že nekaj časa, čeprav je bil leta 2016 znova imenovan za direktorja celjske bolnišnice. Bolnišnica je bila v dobri kondiciji in bila je zanimiva za vladajočo politiko, je dejal.

Člani sveta zavoda so sicer o Ferjančevi razrešitvi prvič razpravljali že decembra leta 2016, vendar so ga razrešili šele jeseni leta 2017. Očitali so mu, da ni pravočasno oddal finančnega načrta bolnišnice.

Po Ferjančevih besedah je bolnišnica načrt pripravila, svet zavoda ga je potem aprila leta 2017 potrdil, vendar ministrstvo za zdravje zanj ni dalo soglasja, ker naj bi v bolnišnici neupravičeno upoštevali petodstotni dvig cen zdravstvenih storitev.

Novega načrta bolnišnica ni pripravila do jeseni leta 2017, ko so namesto omenjenega dviga cen obračunali sredstva na podlagi interventnega zakona. Ferjanc, ki je član SDS-a, je na sodišču dejal, da mu na kraj pameti ni padlo, da bo zaradi tega zamenjan.

Nezakonito imenovana Ferjenčeva naslednica

Nekdanji predsednik sveta zavoda celjske bolnišnice Andraž Jakelj je na sodišču pojasnil, da v odločitvah sveta ni bilo nič političnega. "Ni politično, da zaposleni prejemajo več, kot jim pripada, in ni politično, da direktor pripravi tisto, kar mora," je dejal ter opozoril, da bi morala bolnišnica finančni načrt pripraviti v 45 dneh po tistem, ko so dobili usmeritve s pristojnega ministrstva.

Po Ferjancu je vodenje celjske bolnišnice prevzela Margareta Guček Zakošek iz SMC-ja, delovno sodišče v Celju pa je novembra lani razveljavilo februarski sklep o njenem imenovanju za direktorico bolnišnice. Sodišče je namreč ugotovilo, da je bil sklep o imenovanju Guček Zakoškove nezakonit.

Sodišče je zato celjski bolnišnici naložilo ponovno odločanje o imenovanju direktorja celjske bolnišnice.