Bogati z vitamini so tudi šparglji in mladi poganjki divjega ali gojenega hmelja, vendar jih odsvetuje ljudem s putiko, ki naj se izogibajo tudi jedi iz špinače in mladih kopriv. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Bogati z vitamini so tudi šparglji in mladi poganjki divjega ali gojenega hmelja, vendar jih odsvetuje ljudem s putiko, ki naj se izogibajo tudi jedi iz špinače in mladih kopriv. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Zdravilna zelišča
»Čemaž ima svetlozelene liste in vonj po česnu. Vse, kar nima vonja po česnu in mu je razmeroma podobno, ne smete nabirati. To so na primer jesenski podlesek s temnejšimi listi in neprijetnim vonjem, šmarnica, ob vodi raste pegasti kačnik, v višjih legah pa bela čmerika. To so vse smrtno nevarne rastline,« opozarja Majes. Foto: BoBo

"Ljubitelji zdravilnih rastlin so zaradi toplih dni v marcu razmeroma hitro začeli nabirati za čaj cvetove drena, tudi trobentica, ki vsebuje saponine (pomagajo pri redčenju sluzi v grlu), je zelo zgodaj zacvetela. Proti pljučnim obolenjem pomaga pljučnik, poznamo ga po zelenih suličastih listih z belimi pegami, ki spominjajo na naša pljuča," je povedal zeliščar Jože Majes.

Previdno pri nabiranju divjega česna
Pri nabiranju divjega ali medvedjega česna bodite previdne, svari Majes. "Čemaž ima svetlozelene liste in duh po česnu. Vse, kar nima vonja po česnu in mu je razmeroma podobno, ne smete nabirati. To so na primer jesenski podlesek s temnejšimi listi in neprijetnim vonjem, šmarnica, ob vodi raste pegasti kačnik, v višjih legah pa bela čmerika. To so vse smrtno nevarne rastline."

Belo omelo za nizek ali rahlo povišan krvni tlak
Do sredine aprila še vedno lahko nabirate belo omelo, predvsem lističe in stebelca, debela do tri milimetre, drugo pustite. "Belo omelo vsebuje veliko joda in viscina, zato ga priporočamo za uravnavanje rahlo povišanega ali prenizkega krvnega tlaka. Osebno ga kot preventivo vedno svetujem ljudem, ki so preboleli karcinom. Vsako jutro naj popijejo 1,5 dcl (majhno skodelico) hladnega namoka bele omele, zato ker preprečuje širjenje raka."

Po cvetenju boste lahko nabrali tudi malinove in robidove liste, malinovi so znani po tem, da lajšajo porodne poti. Bogati z vitamini so tudi šparglji in mladi poganjki divjega ali gojenega hmelja, vendar jih odsvetuje ljudem s putiko, ki naj se izogibajo tudi jedi iz špinače in mladih kopriv. V času cvetenja naberite brezove liste, saj je čaj odličen za odvajanje vode (naravi diuretik). Če imate težave s preveč kisline, pa si pripravite čaj spomladanske rese.

Uživajte čajne mešanice
"Priporočam mešanice različnih vrst čajev, le grenčine je dobro uživati same, na primer tavžentrožo, encijan, pelin, kordabenedikto. Jaz mešam 200 vrst čajev za različne težave in bolj prisegam na mešanice kot na same rastline. Prisegam na sinergijo učinkovin, ki so v čajih. Sprva so pri nas priporočali mešanico le štirih vrst čajev, vendar če pogledamo pri Ašiču, so mešali tudi po 15 vrst skupaj. Pri nas smo naredili kar nekaj čajnih mešanic, ki prej niso obstajale, se je pa izkazalo, da so zelo učinkovite," je pojasnil Majes.

Ob dobrem poznavanju fiziologije, anatomije in patologije, lahko pripravite mešanice različnih zelišč, vendar je za to potrebno določeno znanje. Vedeti morate, katere učinkovine vplivaje na posamezne organe.

Redno uporabljajte česnovo in timijanovo tinkturo
"Priporočam, da redno uporabljate česnovo tinkturo, ker so žveplove spojine v česnu izredno zdravilne. Vsako jutro pa priporočam grgranje timijanove tinkture, lahko je to materina dušica ali vrtni timijan. S tem namreč odstranite iz ust in grla vse škodljive bakterije, ki jih je v ustni votlini okrog 15.000, med njimi tudi patogene." Timijanove tinkture za izpiranje ne smete zaužiti, saj lahko eterična olja dolgoročno škodijo ledvicam.

Čajna mešanica proti težavam z alergijami
Alergikom Majes priporoča pitje čajne mešanice mladost, kateri so poleg Ašičeve mešanice koprive, regratovih korenin, trpotca in rmana, dodali še druga zelišča. To so preslica, mlado orehovo listje, črna detelja, islandski lišaj in kordabenedikta. "Za pitje ga priporočamo šest mesecev, in sicer najprej tri tedne, nato naredite en teden premora in tako do šestih mesecev. Iz prakse sem ugotovil, da šestmesečno čiščenje telesa s tem čajem uravnava tudi imunski sistem. Alergije so avtoimune bolezni, se pravi, da imunski sistem deluje proti človeku, namesto da ga ščiti."