Znanost in tehnologija
slice
V ponedeljek zjutraj ob 5.41 bo zasijala super krvava Luna
Intenzivnost rdeče barve odvisna od Zemljine atmosfere, 20. januar 2019 ob 16:59 Navsezgodaj zjutraj bo mogoče opazovati prav poseben lunin mrk, ki mu astronomi pravijo super krvava Luna. Luna bo namreč hkrati najbližje zemlji (super luna), ob tem pa bo tudi popoln Lunin mrk (krvava luna).
1
Vesolje 2019: na Luno buče, robotski dež in prvi zasebnik v zgodovini
20
20. januar 2019 ob 10:46 Kaj se bo letos odmevnega dogajalo na področju vesoljskih misij?
Odkrili bazo podatkov z 800 milijoni ukradenih poštnih naslovov in gesel
10
18. januar 2019 ob 20:22 Na spletu so odkrili bazo podatkov s skoraj 773 milijoni različnih ukradenih spletnih poštnih naslovov in 22 milijoni unikatnih gesel, ki odklenejo dostop do ukradenih poštnih naslovov.
Saturnovi prstani krepko mlajši od planeta
6
18. januar 2019 ob 12:40 Saturnovi prstani so krepko mlajši od samega planeta. Pojavili so se namreč v zadnjih 10 do 100 milijonih letih, planet pa je star okoli 4,5 milijarde let.
Medicina prihodnosti: Rešitev bi lahko bila tudi prašičja srca
21
14. januar 2019 ob 11:05 Ugledni nemški srčni kirurg dr. Bruno Reichart je pred kratkim s svojo ekipo uspešno presadil prašičje srce v telo pavijana. Je naslednji človek? Dobrodošli v Ordinaciji dr.
20 najbolj branih člankov leta 2018 Katere zgodbe ste na sekciji Znanost in tehnologija najraje brali leta 2018? Najbolj so vas (in nas) zanimali ...
3
Dostop do spleta lani prvič pogostejši s pametnih telefonov Lani se je prvič doslej zgodilo, da so uporabniki do spleta v Sloveniji najpogosteje dostopali s pametnih telefonov, in ne z računalnikov, kaže raziskava merjenja obiskanosti spletnih strani.
13
100 ur astronomije ob stoletnici Mednarodne astronomske zveze Ob stoletnici ustanovitve Mednarodne astronomske zveze, ki povezuje astronome z vsega sveta, bodo celo leto 2019 po svetu potekali različni dogodki. Prvi takšen mednarodni dogodek bo 100 ur astronomije, ki se začenja tudi v Sloveniji.
5
Foto: Ultima Thule, povsem nov tip sveta - ali "veliki rdeči snežak" Minil je najbolj oddaljen oblet nebesnega telesa vseh časov. Nasina sonda New Horizons je 6,6 milijarde kilometrov stran našla zamrznjeno, dvojno telo, praostanek nastanka Osončja.
61
Kitajsko plovilo pristalo na temni strani Lune Kitajska je sporočila, da je njeno robotsko plovilo Chang'e-4 uspešno pristalo na oddaljeni strani Lune, ki z Zemlje ni vidna. To je bil sploh prvi takšen poizkus in pristanek.
107
Čas in prostor nista to, kar se zdita Italijanski fizik Carlo Rovelli je eden izmed najprodornejših mislecev sodobnega časa, ki je s svojo drobceno knjižico Sedem kratkih lekcij iz fizike navdušil svet. Imamo jo tudi v slovenščini, v prevodu Alojza Kodreta.
246
Še en zgodovinski dosežek New Horizons: Najbolj oddaljen oblet nebesnega telesa sploh Nasina sonda New Horizons je po obisku Plutona postavila še en raziskovalni mejnik. Obletela je telo Kuiperjevega pasu, poimenovano Ultima Thule. To je najbolj oddaljen oblet v zgodovini.
63
Avstrija bi tehnološke velikane dodatno obdavčila Avstrija pripravlja digitalni davek za tehnološka podjetja. Uperjen bo proti tistim, ki na medmrežju ustvarjajo visoke dobičke, a plačajo bore malo davkov.
49
10 odmevnih znanstvenih prebojev v letu 2018 Iztekajoče se leto je prineslo gomilo odmevnih in pomembnih znanstvenih prebojev.
36
V Mariboru vzpostavljajo superračunalniški center Univerza v Mariboru s partnerji načrtuje vzpostavitev nacionalnega superračunalniškega centra, katerega zmogljivosti bodo svetovno primerljive.
26

Na testu
link
Na testu: Podhranjeni velikan – Huawei Mate 10 Lite
16
18. december 2017 ob 07:53 Serija Huawei Mate po navadi ponuja zelo dobre telefone za razmeroma ugodno ceno, vsaj v primerjavi s konkurenco. A časi se spreminjajo.
Več novic ...
Izbor
Izjava dneva
link
Aleksander Bjelčevič
20. januar 2019 ob 09:17 Njegove pesmi lahko nekako primerjamo z dobrim rockom in rapom – preprost, množičen, včasih moralizatorski in le občasno bolj zahteven.
Več novic ...
Kazalo