Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Avtorji Maja Kač

Celovec Gozd sredi stadiona kot opozorilo, da je distopična prihodnost pred vrati

08.09.2019

Skoraj 30 let je švicarski umetnik in kurator Klaus Littmann premleval, kako v dejanske razmere prenesti risbo, ki ga je prevzela - podobo nogometnega stadiona, sredi katerega se dviguje gozd.

Arheologija Na ptujski tržnici našli srednjeveška vodnjaka in judovski spomenik

09.08.2019

Na območju ptujske tržnice se končujejo arheološka izkopavanja. Ta so prinesla kar nekaj novih najdb – iz časa rimske Petovione vodni zbiralnik in ostanke stanovanjskih stavb, iz obdobja srednjega veka pa vodnjaka in judovski spomenik iz 14. stoletja.

Pričevanja "Fašisti so nam požgali hišo. Samo zato, ker je bil oče zaveden Slovenec."

14.07.2019

Vrtojbenc Kamil Arčon je komaj dobro prišel na svet, ko so fašisti zažgali poslopje ob domači hiši. Dogodek je na neki način napovedal sovražnost in nasilje, ki mu je bil, tako kot številni drugi Primorci, tudi pozneje v življenju prevečkrat priča.

Recenzije Mark Rothko na Dunaju

18.06.2019

Rafaela, Jana van Eycka in še kar nekaj mojstrov so morali umakniti, da so v Umetnostnozgodovinskem muzeju na Dunaju naredili prostor nekaj več kot 40 platnom Marka Rothka. Tolikšne koncentracije njegovih del tako blizu verjetno zlepa ne bomo več videli.

Izza zidov "Rimski zidovi niso mogli zaščititi Rimljanov, današnji zidovi ne morejo zaščititi nas"

13.06.2019

Ko so rušili Berlinski zid, so njegove opeke padale na glave v Sarajevu, pogosto poudari zgodovinar Nicolas Moll.

Dediščina Od antične vile do Sternenovega veledela – vračanje sijaja starim freskam

12.06.2019

Zadnji dve leti se arheologi v Celju intenzivno posvečajo doslej eni najpomembnejših arheoloških najdb na Slovenskem. Antični ostanki v tem prostoru seveda niso redkost, na dobro ohranjene freske pa se ne naleti pogosto niti na evropski ravni.

Dediščina Slovenski arheologi na odpravi deblaka od Aten do Krete

30.05.2019

Nekaj je s starodavnim deblakom pluti po razmeroma umirjeni gladini rek ali jezer, povsem drugo pa po širnem razburkanem Egejskem morju. Pa vendar strokovnjaki domnevajo, da so že v mlajši kameni dobi ljudje med seboj trgovali s pomočjo deblakov.

Vizualna umetnost Pozabljeni in novi junaki BiH-a, takšni in drugačni iskalci svobode …

25.05.2019

V letih po koncu druge svetovne vojne so najvidnejši bosansko-hercegovski umetniki po naročilu države slikali portrete vojnih herojev. Nastalo je skoraj sto slik, ki so nato pozabljene obležale v depoju muzeja.

Vizualna umetnost Driton Selmani: "Še danes verjamem, da nas je humor rešil"

23.05.2019

K epskosti nagnjena zgodovinska naracija opisuje, kako je tistega znamenitega julijskega dne leta 1969 ves svet napeto spremljal Armstrongov majhen, a velikanski sestop na Luno. Pa vendar je bila za marsikateri dom to oddaljena, nepomembna zgodba.

Nataša Golob "Pri Notre-Dame so prvič tako eksplicitno povezali politično in nebeško moč"

17.04.2019

"Notre-Dame je bila kot črna luknja, ki vase srka vso željo po novem," pravi ddr. Nataša Golob. Pozabljamo, da je katedrala tudi spomenik tehnološkega napredka tistega časa in da je bil Pariz tedaj zibelka univerzitetne misli, s tem pa sodobne Evrope.

Vizualna umetnost "Če delaš to, kar želiš, si tudi ob neuspehu vsaj pomirjen sam s seboj."

06.03.2019

Umetnik Simon Kocjančič ne mara dorečenosti in točno opredeljenih stvari, pač pa prostor, ki je vmes ‒ med figuro in abstrakcijo, med risbo in barvo, nedorečeno polje, v katerem išče svojo lastno, intimno rešitev za svet, s katerim se včasih težko sooči.

Dediščina "Šment, to je bil pa res temperamenten in h knjigi obrnjen čas!"

28.01.2019

"To je kot kakšna detektivka, ki mi je velikokrat 'kravžljala' živce," se svojega zadnjega raziskovalnega dela spominja umetnostna zgodovinarka Nataša Golob.

Stran 11 od 48
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov