Kljub nasprotovanju socialistov so vrata Barrosu za drugi mandat na stežaj odprta. Foto: EPA
Kljub nasprotovanju socialistov so vrata Barrosu za drugi mandat na stežaj odprta. Foto: EPA
Evropski parlament, Strasbourg
Barroso mora počakati še na glasovanje v Evropskem parlamentu. Foto: EPA

Jose Manuel Barroso, ki je tako korak od drugega mandata na čelu Evropske komisije.

"Nekateri voditelji so uporabili besede, ki so me zelo ganile," je dejal Barroso in med njimi izpostavil pohvale dobremu delu Evropske komisije pod njegovim vodstvom v izjemno težkih okoliščinah ter pohvale, da je vselej izkazoval spoštovanje vsem državam članicam. 53- letnega Portugalca mora potrditi še Evropski parlament.

V posebnem pismu evropskim voditeljem je Barroso že orisal glavne naloge v svojem drugem petletnem mandatu: rešitev gospodarske krize, okrepitev nadzora finančnega sistema, ohranjanje delovnih mest in boj proti podnebnim spremembam.

Na vprašanje, kaj se je naučil v dosedanjem mandatu in kaj bi popravil, je Barroso dejal, da ne bi "rad izgubil pridobljene podpore. Toliko stvari sem se naučil, toliko stvari bi popravil." Glede kritik, ki letijo nanj predvsem s strani socialistov, je dejal, da jih je navajen. "Navajen sem kritik, a kar se je danes zgodilo, je res izjemno- soglasje, " je še enkrat poudaril. "Vedno sem odprt za kritike."

O tem, da si v Evropskem parlamentu Barroso ne more obetati zelo široke podpore, je predsedujoči, češki premier Jan Fischer, dejal, da bi se rad izognil ugibanjem, kdo bo glasoval proti in kdo za. Ob tem, da so Barrosa podprli, so se voditelji dogovorili tudi, da se lahko "proces nominacije drugih oseb, ki bodo imenovane za člane komisije, začne šele, ko bo jasna pravna podlaga za postopek nominacij," izhaja iz osnutka sklepov vrha, ki se končuje danes.

Na drugem dnevu vrha EU-ja bodo voditelji med drugim razpravljali tudi o ponovnem referendumu o Lizbonski pogodbi na Irskem. Irska si želi, da bi zagotovila, ki jih želijo voditelji dati tej državi, čim prej postala del evropskega pravnega reda, čemur najbolj odločno nasprotuje Velika Britanija. "Že večkrat sem povedal, da sem prepričan, da bomo našli tak kompromis, ki v nobeni od članic ne bo vnovič sprožil razprave o Lizbonski pogodbi," je zatrdil Fischer.

K. T.