Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zdaj je Evropska komisija predlagala prepoved uvoza ruskih diamantov v sklopu 12. svežnja sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije v Ukrajini.

"V skladu z oktobrsko odločitvijo Evropskega sveta za dodatno oslabitev ruskih zmogljivosti za nadaljevanje agresije na Ukrajino sta visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell in komisija Svetu EU-ja poslala predlog 12. svežnja sankcij," so sporočili iz Evropske službe za zunanje delovanje (EEAS).

Kot so dodali, predlagata dodatne prepovedi na področju uvoza in izvoza blaga. Kot je že po oktobrskem vrhu EU-ja napovedala predsednica komisije Ursula von der Leyen, si želijo omejiti prihodke Moskve od izvoza diamantov v Evropo.

Od začetka leta 2024 bi prepoved uvoza ruskih diamantov veljala za naravne in sintetične diamante ter nakit, od septembra prihodnje leto pa tudi za ruske diamante, obdelane v tretjih državah. Prepoved uvoza diamantov, ki ji je dolgo nasprotovala Belgija, je del širšega okvira za sledenje dragim ruskim kamnom, vzpostavljenega na ravni skupine G7.

Diamantna četrt v Antwerpnu. Foto: EPA
Diamantna četrt v Antwerpnu. Foto: EPA

Zakaj ravno Belgija, ni težko razumeti – zaradi Antwerpna, ki velja za svetovno prestolnico diamantov. To flamsko pristaniško mesto je središče diamantne trgovine že vse od 15. stoletja.

Tam se trguje z več kot 80 odstotki vseh surovih diamantov, izkopanih po vsem svetu, pred vojno pa jih je četrtina prihajala iz Rusije. Ulice diamantne četrti Antwerpna so polne trgovin s svetlikajočim se nakitom v izložbenih oknih. 2,5 kvadratnega kilometra meri to območje, kjer vas na vsakem koraku motrijo varnostne kamere.

"Rusija je predstavljala zelo dobičkonosnega partnerja Antwerpnu. Da moraš svoj celotni posel znova zgraditi okoli novega dobavitelja, povzroči veliko glavobolov," je za BBC povedal Thierry Tugendhaft, ki se s trgovanjem z diamanti ukvarja že 30 let. "Uvoz neruskih diamantov bo drag, ker bodo vsi ciljali na iste dobavitelje."

Foto: EPA
Foto: EPA

To pomeni, da bodo diamanti postali dražji tudi za kupce.

Borrell prelaga razširitev "črnega seznama"

Med predlaganimi ukrepi je še prepoved uvoza utekočinjenih naftnih plinov butana in propana, ki se običajno uporabljata za kuhanje in ogrevanje. Komisija želi obenem Kremlju otežiti izogibanje v okviru skupine G7 sprejeti cenovni kapici za nafto, ki jo Rusija izvaža v tretje države. Uvoz večine ruske nafte in naftnih derivatov v EU-ju je medtem prepovedan.

Borrell poleg tega predlaga razširitev seznama posameznikov in pravnih oseb, za katere velja prepoved vstopa in zamrznitev premoženja v EU-ju.

Na seznam bi dodal več kot 120 ljudi in pravnih oseb, med drugim iz ruskega vojaškega, obrambnega in IT-sektorja, pa tudi pomembne gospodarske subjekte. Predlaga še vključitev posameznikov, odgovornih za izvedbo t. i. volitev na ukrajinskih ozemljih, ki jih je zavzela Rusija, ter igralce, ki širijo prorusko propagando, so zapisali na EEAS-u.

Članice EU-ja, ki naj bi prvo razpravo o novih sankcijah opravile v petek, so od začetka ruske agresije na Ukrajino februarja lani potrdile 11 svežnjev sankcij. Zadnjega, ki je bil namenjen predvsem preprečevanju izogibanja ukrepom, so sprejele junija letos.