Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pomoč bo namenjena za sofinanciranje dobav vojaške opreme in orožja Ukrajini.

"Veleposlaniki članic pri EU-ju so dosegli načelni dogovor o reformi evropskega mirovnega instrumenta, s katero naj bi Ukrajino do leta 2024 podprli s petimi milijardami evrov," je na omrežju X zapisalo belgijsko predsedstvo Svetu EU-ja.

Dodali so še, da EU ostaja odločen pri namenjanju trajne podpore Ukrajini in zagotavljanju, da bo država dobila vojaško opremo, ki jo potrebuje za svojo obrambo.

Del denarja iz EPF-ja bo po poročanju nemškega portala Deutsche Welle namenjen financiranju češke pobude za nakup več sto tisoč topniških izstrelkov od neevropskih držav.

"Sporočilo je jasno: podpirali bomo Ukrajino z vsem, kar bo potrebno, da zmaga," je na družbenem omrežju X zapisal visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je odločitev za novo pomoč označil za "močen in pravočasen prikaz evropske enotnosti".

Februarja so članice EU-ja sprejele sporazum o paketu nevojaške pomoči v vrednosti 50 milijard evrov v podporo ukrajinskemu gospodarstvu do leta 2027.

Do zdaj 6,1 milijarde za povrnitev stroškov vojaške pomoči

EU se je kmalu po začetku ruske invazije v Ukrajini prvič strinjal, da bo financiral dobavo orožja državi, ki je v vojni. Od takrat je iz mirovnega instrumenta (EPF) namenil 6,1 milijarde evrov – predvsem za povrnitev dela stroškov za države članice, ki so nastali pri dobavah orožja Ukrajini.

Prizadevanja za okrepitev EPF-ja z dodatnimi petimi milijardami evrov so se zaradi nasprotovanja Nemčije in Francije zavlekla za več mesecev.

V Berlinu so vztrajali, da bi se morala nemška dvostranska podpora Ukrajini odšteti od njenega prispevka k instrumentu, v Parizu pa so zahtevali, da se denar povrne samo za orožje, proizvedeno v Evropi.

Po navedbah diplomatov sta obe državi nato sklenili kompromis. Nemčiji naj bi se določen delež njene dvostranske podpore izravnal s financiranjem EPF-ja, Francija pa je zadovoljna z zavezo, da bodo države dajale prednost nakupom pri evropskih obrambnih podjetjih.