Center za prebežnike v kraju Moria na Lezbosu. Foto: Reuters
Center za prebežnike v kraju Moria na Lezbosu. Foto: Reuters
Sorodna novica Michel: Srečanje z Erdoganom korak v pravo smer, a bo treba še delati

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se je za ukrep zahvalila Finski, Franciji, Luksemburgu, Nemčiji in Portugalski, poroča BBC.

Natančnega števila otrok, ki jih nameravajo sprejeti, še niso sporočili. Nemški mediji poročajo, da naj bi države skupaj sprejele do 1500 otrok, gre pa za otroke brez spremstva ali hudo bolne.

Na kopenski meji med Turčijo in Grčijo je v teh dneh obstalo več deset tisoč prebežnikov. Potem ko je Turčija odprla meje proti EU-ju, so grške varnostne sile na meji skušale prebežnike ustaviti tudi s solzivcem in vodnimi topovi.

Ob tem skušajo prebežniki iz Turčije v Grčiji priti tudi po morju. V zadnjem tednu jih je na Lezbos in druge grške otoke prispelo več kot 1700, kjer so jih nasilno pričakali jezni prebivalci.

Na grških otokih so razmere bile napete že pred odprtjem turških mej, saj so namestitveni centri za prebežnike že tako ali tako prenatrpani. Na Lezbosu je nameščenih okoli 19.000 prosilcev za azil. Nameščeni so v centru Moria, ki naj bi sprejel največ 3000 ljudi, živijo pa v obupnih razmerah.

Erdogan napoveduje srečanje z Macronom in Merklovo

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je po ponedeljkovem srečanju s predsednico Evropske komisije von der Leynovo in predsednikom Evropskega sveta Charlesa Michela za 17. marec napovedal vrh o migracijah z več evropskimi voditelji, med drugim s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, nemško kanclerko Angelo Merkel in morda tudi z britanskim premierjem Borisom Johnsonom.

Turčija si želi novega migracijske dogovora z EU-jem

Turčija in EU sta leta 2016 sklenila dogovor, v okviru katerega je Turčija preprečila migrantom, da nadaljujejo pot proti Evropi v zameno za šest milijard evrov in bližje odnose. Ankara zdaj trdi, da ni prejela vseh sredstev in da EU ni izpolnil vseh obljub, med drugim glede trgovanja. Erdogan je v ponedeljek tudi izpustil skupno novinarsko konferenco v Bruslju. Von den Leynova je sicer dejala, da so govorili odkrito, čeprav imajo nekatera različna stališča. Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu je danes sicer sporočil, da Turčija upa na sklenitev novega migracijskega dogovora z Brusljem, in sicer do 26. marca.