Zapleti pri ratifikaciji Lizbonske pogodbe vplivajo tudi na (ne)oblikovanje nove Evropske komisije. Foto: MMC RTV SLO
Zapleti pri ratifikaciji Lizbonske pogodbe vplivajo tudi na (ne)oblikovanje nove Evropske komisije. Foto: MMC RTV SLO

"Glede na to, kar vemo od danes, najverjetneje ni mogoče, da bi Lizbonska pogodba začela veljati do 1. novembra. To pomeni, da se moram pripraviti na to, da bodo visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja, Javier Solana in trenutna komisija ostali še nekaj časa. Kako dolgo, ne vem," je potem, ko so Irci v petek na referendumu podprli novo pogodbo EU-ja, dejal švedski premier Fredrik Reinfeldt, predsedujoči EU-ju.

Novi stari predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je ob potrditvi v Evropskem parlamentu napovedal, da bo z oblikovanjem nove komisarske ekipe počakal do izida drugega referenduma o Lizbonski pogodbi na Irskem. "Komisarji bodo določeni, ko bo jasno, katero pogodbo bomo imeli," je dejal. To še vedno ni povsem jasno, saj pogodba čaka še na ratifikacijo na Poljskem in Češkem.

Zapleti s pogodbo na Češkem
Poljski predsednik Lech Kazcynski je že napovedal, da bo pogodbo kmalu podpisal. Na Češkem ustavno sodišče zaradi pritožbe skupine senatorjev znova razsoja o pogodbi, češki predsednik Vaclav Klaus, ki je izrazil razočaranje nad izidom referenduma na Irskem, pa je do razsodbe ne sme podpisati.