Morawiecki in Meloni bosta dobila okrepitev v Evropskem parlamentu. Foto: AP
Morawiecki in Meloni bosta dobila okrepitev v Evropskem parlamentu. Foto: AP

"Ideja je bila, da se pridružimo še prej, a na tej točki bomo to storili po volitvah," je dejal Orban po vrhu EU-ja v Bruslju, na katerem je Meloni odigrala ključno vlogo, da je madžarski premier umaknil veto in omogočil sprejetje 50 milijard evrov pomoči EU-ja Ukrajini.

"Kakor koli že, moj odgovor je pritrdilen, pripravljeni smo in se bomo pridružili konservativcem," je dejal.

Stranka Fidesz, ki je ob grožnjah z izključitvijo zaradi opozoril o spodkopavanju pravne države na Madžarskem leta 2021 sama izstopila iz desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP), trenutno ni članica nobene evropske politične družine. V Evropskem parlamentu ima 12 poslancev.

ECR, ki ga je leta 2009 ustanovil nekdanji vodja torijcev, nekdanji britanski premier in zdajšnji zunanji minister David Cameron, združuje evropske desničarske in evroskeptične stranke, med katerimi so španska skrajno desna stranka Vox, nekdanja poljska vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS) ter skrajno desni Švedski demokrati. V Evropskem parlamentu je v tem mandatu peta najmočnejša politična skupina.

Že pred Orbanovo napovedjo je nekdanji poljski premier Mateusz Morawiecki dejal, da bi bil "odprt" za pridružitev Fidesza ECR-ju, katerega del je tudi PiS. Opozoril pa je, da mora Orban najprej zaprositi za pridružitev, nato pa jih mora družina ECR-ja sprejeti.

Pridružitev Fidesza ECR-ju bi lahko v naslednjem mandatu po junijskih evropskih volitvah obrnila razmerje moči bolj v korist desničarskih evroskeptičnih sil v Evropskem parlamentu, poroča bruseljski portal Politico.

Globus - Unija na tarči populistov