"Varnost je v tem trenutku na preizkušnji. Dogajanje na Bližnjem vzhodu je nepredvidljivo in samo sodelovanje med članicami Evropske unije in državami Zahodnega Balkana lahko prepreči kakršne koli grožnje na področjih terorizma, radikalizacije in upravljanja nezakonitih migracij," je poudaril Poklukar.

Nešić je opozoril, da Bosna in Hercegovina ni članica EU-ja, a da sta vseeno od nje odvisni varnost in stabilnost celotne Evrope. Pojasnil je, da so bile izredne migracijske razmere na Zahodnem Balkanu osrednja tema njunih pogovorov, ministra pa sta skupaj izpostavila potrebo po krepitvi policijskega sodelovanja ter izmenjave informacij in operativnih podatkov med ministrstvoma in policijama.

Ob tem sta izrazila željo po vzpostavitvi videokonference vodij policij obeh držav s ciljem hitrejše izmenjave informacij. Poklukar pa je predlagal tudi srečanje predstavnikov Slovenije, Italije in Hrvaške v Sarajevu.

Prav tako je pozval k čimprejšnjemu podpisu dogovora med BiH-om in Frontexom. "Gre namreč za pomembno nalogo BiH-a pri približevanju evropskim standardom in integraciji v EU-ju," je pojasnil. Glede dogovora je Nešić opozoril na zapletenost postopkov in zakonodaje v BiH-u, vseeno pa je optimističen, da bo dogovor s Frontexom dosežen do konca leta.

Slovenija zaveznica BiH-a na poti v EU in Nato

Poklukar je poudaril, da bo Slovenija še naprej tesna zaveznica BiH-a na njeni poti v EU in Nato. "Na vseh ravneh si prizadevamo, da bi Evropski svet decembra sprejel odločitev o začetku pristopnih pogajanj," je dodal.

Prav tako je naznanil, da prihodnji teden v Slovenijo prihaja notranji minister Romunije Catalin Predoiu, Slovenija pa bo ob obisku znova podprla vstop Romunije v schengensko območje.
Skupaj z Nešićem sta poudarila, da sta državi pomembni gospodarski partnerici, BiH pa je tudi največja posamična prejemnica slovenske razvojne pomoči.

Poklukar se je zahvalil BiH-u za hitro pomoč ob avgustovskih poplavah v Sloveniji. Nešić pa je znova izrekel sožalje državljanom Slovenije, ki so jih prizadele letošnje poplave, in dodal, da ima Slovenija v BiH-u vedno prijatelje, ki so pripravljeni pomagati.