Olli Rehn (skrajno levo) se ne bi otepal stolčka Javierja Solane (sredina). Foto: EPA
Olli Rehn (skrajno levo) se ne bi otepal stolčka Javierja Solane (sredina). Foto: EPA

Poudaril je sicer, da je prezgodaj govoriti o tem, saj je treba najprej ratificirati in uveljaviti Lizbonsko pogodbo.

"Prezgodaj je razpravljati o tem. Ključno je zagotoviti, da bo Lizbonska pogodba ratificirana in da bo začela veljati. To je prednostna naloga," je poudaril komisar Rehn v odgovoru na vprašanje, ali ga zanima položaj visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU-ja, ki ga zdaj zaseda Španec Javier Solana.

GLASOVANJE TUDI O PREDSEDNIKU EVROPSKE KOMISIJE

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je dan pred glasovanjem o njegovem drugem mandatu v Evropskem parlamentu pozval evropske poslance, naj ga podprejo. Portugalec, ki mu številni očitajo premajhno zavzemanje za socialne pravice, je napovedal okrepljeno prizadevanje za evropski socialni model in tudi nova komisarska mesta. Barroso je še posvaril pred "nacionalnimi egoizmi" in dejal, da se morata proti njim Evropska komisija in Evropski parlament boriti skupaj.

Sprememba položaja
Ta položaj se bo z uvedbo Lizbonske pogodbe, ki jo 2. oktobra čaka pomembna preizkušnja na drugem irskem referendumu, bistveno spremenil: neke vrste "zunanji minister" EU-ja bo "dvoklobučnik", saj bo predsedoval Svetu za zunanje zadeve, hkrati pa bo zasedal podpredsedniški položaj v Evropski komisiji. Rehn je sicer še poudaril, da ga delo v Evropski komisiji zelo veseli, da je zelo pomembno in da želi kariero nadaljevati "na evropskih položajih".

Ime Finca Rehna, ki je v Sloveniji najbolj poznan po svoji vlogi v pogovorih Hrvaške in Slovenije glede reševanja vprašanja meje, se že dlje časa pojavlja med morebitnimi kandidati za prihodnjega visokega predstavnika EU-ja za zunanjo politiko. Poleg njegovega se med kandidati pojavlja tudi ime švedskega zunanjega ministra Carla Bildta, ki pa danes teh ugibanj ni želel komentirati. Evropski poslanci iz vrst socialistov sicer zahtevajo, da bi to mesto pripadlo nekomu iz njihovih vrst, kar bi izključilo tako Rehna kot Bildta.