Foto: EPA
Foto: EPA

Po začetku ruske invazije na Ukrajino je Evropska unija uvedla skupno že 12 svežnjev sankcij, med njimi tudi proti ruskim uradnikom in številnim ruskim poslovnežem, kot je Abramovič, hkrati pa zamrznila več sto milijard dolarjev ruskega premoženja. Abramovič se je na uvedbo sankcij pritožil, zahteval je tudi odškodnino.

Sodišče EU-ja, ki je zavrnilo tudi Abramovičeve odškodninske zahtevke, je opozorilo na njegovo vlogo v ruski jeklarski družbi Evraz in na to, da jeklo predstavlja pomemben vir prihodkov ruske vlade. "Splošno sodišče je zavrnilo tožbo, ki jo je vložil Abramovič, in s tem potrdilo omejevalne ukrepe, sprejete proti njemu," je v sodbi zapisalo sodišče EU-ja. "Svet se dejansko ni zmotil pri presoji, ko se je odločil, da bo ime Abramoviča ohranil na spornih seznamih zaradi njegove vloge v skupini Evraz in zlasti v njeni matični družbi."

Ob tem je sodišče poudarilo, da uvrstitev Abramoviča na seznam sankcioniranih ne pomeni neupravičene in nesorazmerne omejitve njegovih temeljnih pravic, med katerimi so zlasti pravica do spoštovanja zasebnega in družinskega življenja, svoboda gospodarske pobude in prosto gibanje. Kar zadeva domnevno kršitev pravice Abramoviča kot portugalskega državljana in posledično državljana EU-ja do prostega gibanja na njenem ozemlju, pa je sodišče njegovo argumentacijo o nesorazmernem posegu v to svoboščino zavrnilo kot neutemeljeno.

"Čeprav smo razočarani nad današnjo razsodbo, pozdravljamo dejstvo, da sodišče ni upoštevalo več argumentov, ki jih je predstavil Svet EU-ja, in da jih ni vključilo kot osnovno za ohranitev sankcij," je zapisano v izjavi, ki je bila objavljena v njegovem imenu. "Gospod Abramovič nima možnosti vplivanja na odločanje katere koli vlade, vključno z Rusijo, in nikakor ni imel koristi od te vojne."

Abramovič, ki ima tudi izraelsko in portugalsko državljanstvo in je nekdanji lastnik kluba Premier League Chelsea, je po razpadu Sovjetske zveze leta 1991 postal eden najvplivnejših poslovnežev na svetu. Revija Forbes njegovo premoženje ocenjuje na 9,2 milijarde dolarjev.