Neuradni koalicijski pogovori v Bruslju

V Italiji so zaznali nekaj neverjetnih številk. Vodja koalicijske protipriseljenske Lige Matteo Salvini je namreč na volitvah zbral kar 2,2 milijona preferenčnih glasov, a se je že odrekel mandatu v Evropskem parlamentu, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

S tem, ko je Salvini poslansko mesto zagotovil drugemu kandidatu svoje stranke, je postal največkrat izbrani kandidat nekdanji štirikratni premier Silvio Berlusconi. Predsednik konservativne Naprej, Italija je zbral 527.000 glasov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Na tokratnih volitvah pa glede na začasne izide v Italiji ni uspelo pravnuku in pravnukinji italijanskega fašističnega voditelja Benita Mussolinija. Caio Giulio Cesare Mussolini se je za položaj neuspešno potegoval na listi Bratov Italije, Alessandra Mussolini pa na listi Naprej Italija, kjer je bila leta 2014 sicer izvoljena v Evropski parlament.

V Evropski parlament bi lahko prišel nekdanji avstrijski podkancler Strache. Po poročanju avstrijskih medijev je domnevno zbral več kot 37.000 preferenčnih glasov, kar je dovolj, da bi lahko nekdanji predsednik skrajno desnih svobodnjakov (FPÖ) kljub aferi Ibiza, zarada katere je odstopil, nadaljeval svojo politično kariero v Strasbourgu oziroma Bruslju.

Berlusconi je zbral več kot pol milijona glasov. Foto: Reuters
Berlusconi je zbral več kot pol milijona glasov. Foto: Reuters

Bosta lahko Katalonca zasedla položaj?

Med novimi evropskimi poslanci iz Španije sta tudi katalonski pripornik in izgnanec. Mandat sta namreč osvojila nekdanji podpredsednik Katalonije Oriol Junqueras na listi ERC-ja in nekdanji predsednik te pokrajine Carles Puigdemont na skupni listi več katalonskih strank Svobodni za Evropo.

Kljub izvolitvi pa še ni jasno, ali bosta lahko Katalonca zasedla svoja nova položaja, saj bi morala oba v Madridu priseči, da bosta spoštovala špansko ustavo, kar lahko storita le osebno. Junqueras je trenutno v priporu zaradi vpletenosti v referendum o neodvisnosti Katalonije, Puigdemont pa je pred sodnim pregonom zbežal v Belgijo.

Švedska: Izvoljen nacionalist, ki mu očitajo spolno nadlegovanje

Na Švedskem so na izvolili nacionalista Petra Lundgrena, ki mu očitajo spolni napad. Vodja skrajno desnih Švedskih demokratov naj bi med volilno kampanjo spolno nadlegoval eno od članic stranke. Lundgren je sicer priznal, da se je vedel neprimerno, a za to okrivil alkohol.

Strache je zaradi afere Ibiza odstopil kot podkancler, nasmiha pa se mu položaj evropskega poslanca. Foto: Reuters
Strache je zaradi afere Ibiza odstopil kot podkancler, nasmiha pa se mu položaj evropskega poslanca. Foto: Reuters

Združeno kraljestvo: Poslanki z enakim imenom

Združeno kraljestvo bosta zastopali dve Alexandri Phillips, ena iz Stranke brexit, druga iz Zelenih. Izvoljeni prihodnji poslanki zastopata precej različna stališča, ki jih bosta zagovarjali tudi v Evropskem parlamentu, vsaj dokler bo Združeno kraljestvo še del EU-ja.

Iz te države prihaja še en zanimiv nov član Evropskega parlamenta. Na listi Zelenih je namreč mandat osvojil Magid Magid, ki je kot otrok zbežal iz Somalije v Združeno kraljestvo. 29-letni nekdanji begunec je lani postal tudi najmlajši župan Sheffielda ter prvi svetnik iz vrst Zelenih in prvi politik somalskega rodu, ki je zasedel ta položaj.

Nekaj novega so tokratne evropske volitve prinesle na Cipru. Tu je bil namreč prvič za evropskega poslanca izvoljen ciprski Turk. 60-letni profesor politične zgodovine na univerzi v Nikoziji Niyazi Kiziljürek se zavzema za ponovno združitev Cipra, kandidiral pa je na listi leve stranke AKEL.

Evropske volitve: Napredek liberalcev, zelenih, skrajne desnice