Za prošnjo za azil je pristojna država, kjer prebežniki prvič vstopijo v EU, a nekatere države zaradi velikega števila prosilcev tega ne izvajajo. Foto: Reuters
Za prošnjo za azil je pristojna država, kjer prebežniki prvič vstopijo v EU, a nekatere države zaradi velikega števila prosilcev tega ne izvajajo. Foto: Reuters

Pri nemškem zveznem uradu za migracije in begunce (BAMF) so do konca septembra registrirali približno 251.000 ljudi. Skoraj 234.000 prošenj za zaščito so prebežniki vložili prvič.

V skladu z dublinsko uredbo morajo prosilce za azil registrirati v državi, kjer prvič vstopijo v Evropsko unijo. Ta država je tudi pristojna za prošnjo za azil. V praksi sistem deluje le v omejenem obsegu.

Italija na primer trenutno zavrača izvajanje dublinskih pravil, deloma zaradi velikega števila novih prihodov migrantov z ladjami. Po podatkih italijanskega notranjega ministrstva je prek Sredozemskega morja v Italijo letos prišlo skoraj 150.000 prebežnikov.

Nemška vlada je še sporočila, da so v prvi polovici leta po dublinski uredbi iz Italije premestili le devet ljudi.

Od januarja do konca septembra so po podatkih nemškega notranjega ministrstva v skladu z dublinskimi pravili v drugo državo članico EU-ja vrnili skupno skoraj 3800 ljudi.

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier se je v začetku oktobra zavzel za omejitev sprejema beguncev v državo. Dejal je, da je za omejitev števila beguncev potreben celovit pristop, vključno z uvedbo strožjega mejnega nadzora z drugimi evropskimi državami in hitrejših postopkov na ravni EU-ja za deportacijo prosilcev za azil, katerih prošnje so bile zavrnjene.