Boris Johnson in Ursula von der Leyen. Foto: Reuters
Boris Johnson in Ursula von der Leyen. Foto: Reuters

"Položaj je težek. Glavne ovire ostajajo," so še dodali. Pogajanja se danes nadaljujejo. V nedeljo naj bi ocenili, ali je dogovor mogoč.

Voditelji so brexit danes obravnavali manj kot deset minut. Sklepov o tem niso sprejeli. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je dejala, da se bodo "težki" pogovori najverjetneje končali brez dogovora.

Britanski premier Boris Johnson je prav tako ocenil, da je "zelo verjetno", da dogovora v prihodnjih dneh ne bo, razen če bo velika sprememba pri EU-ju. "Zelo zelo verjetno je, da bomo morali izbrati rešitev, ki bo po mojem mnenju odlična za Veliko Britanijo, in da bomo lahko od 1. januarja naredili natanko tisto, kar želimo," je dejal.

Dodal je, da še naprej upajo, saj se bodo pogajanja z EU-jem nadaljevala. Še vedno čakajo na "velik predlog", veliko spremembo, s katero bi EU lahko spremenil tok pogajanj, poroča BBC.

Čas samo še do silvestrovega

Čas za dogovor se izteka. Sporazum, če bo dosežen, je treba namreč še ratificirati, preden se konec leta izteče prehodno obdobje, v katerem je Združeno kraljestvo še vedno del notranjega trga in carinske unije, tako da ljudje in podjetja brexita, ki se je zgodil konec januarja, še ne občutijo.

Če dogovora o sporazumu do 31. decembra ne bo, bodo trgovinski odnosi med EU-jem in Združenim kraljestvom temeljili na pravilih Svetovne trgovinske organizacije (WTO), kar pomeni carine, kvote in druge trgovinske ovire, ki jih 47 let britanskega članstva v Uniji ni bilo.

EU je odločen, da prepreči Združenemu kraljestvu, da bi pridobil nepošteno prednost brezcarinskega dostopa do trgov Unije, medtem ko bi postavljal svoje standarde za izdelke, pravice zaposlovanja in poslovne subvencije. Unija tudi opozarja, da če flote EU-ja ne bodo imele dostopa do britanskih voda, britanski ribiči ne bodo več deležni posebnega dostopa do trgov EU-ja, kjer bi prodajali svoje ribe.