Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Kitajska multinacionalka Zijin Mining Group načrtuje povečanje izkopa bakra v Srbiji na 450.000 ton letno, je po poročanju srbske tiskovne agencije Beta pred dnevi napovedal predsednik uprave tega rudarskega podjetja Čen Džinghe.

Zijin bo v Srbiji povečal tudi izkop zlata, ki bo predvidoma znašal deset ton na leto, je po poročanju Bete še napovedal Chen Jinghe med obiskom novinarskih ekip iz Srbije na Kitajskem.

Prihodnje naložbe bodo usmerjene v razvoj podzemnih rudnikov

Poudaril je, da je bila naložba družbe v srbski RTB Bor, ki ga je prevzela, štirikrat višja od načrtovanih nekaj manj kot 1,3 milijarde dolarjev ter da je izkop presegel pričakovanja in obveznosti iz leta 2018 podpisane pogodbe.

Napovedal je še, da bodo prihodnje Zijinove naložbe usmerjene v razvoj podzemnih rudnikov bakra in zlata, pri čemer so ocenjene zaloge bakra okoli 20 milijonov ton, zlata pa od 700 do 800 ton.

Zijin je lani v Srbiji izkopal 240.000 ton bakra in 7,5 tone zlata. Geološke raziskave zlata in sorodnih kovin v državi po podatkih srbskega ministrstva za rudarstvo in energetiko trenutno izvaja 31 podjetij, kar je skoraj dvakrat več kot lani.

Skupne dokazane zaloge bakrove rude, zlata in sorodnih kovin po ocenah Geološkega zavoda Srbije obsegajo približno 1,7 milijarde ton. Največja nahajališča zlata in bakra so v vzhodni Srbiji, kjer sta največja rudnika Majdanpek in Bor.