Srečanje Muska in Lija. Foto: X profil Elona Muska
Srečanje Muska in Lija. Foto: X profil Elona Muska

Li Čjang je na pogovorih v Pekingu zagotovil Elonu Musku, da bo Kitajska vedno odprta za tuja podjetja ter da jim bo pomagala. "Kitajska je velik trg in bo vedno odprta za podjetja s tujim kapitalom," je dejal in napovedal vzpostavitev boljšega poslovnega okolja, "da bodo podjetja z vsega sveta lahko mirna, ko gre za vlaganja na Kitajskem".

Musk je na omrežju X sporočil, da mu je bilo v čast srečati se z Lijem, s katerim se poznata že vrsto let.

Kitajska je največji trg za električne avtomobile, v azijski velesili pa ima Tesla svojo največjo tovarno na svetu, ki se nahaja v Šanghaju in ki je bila tudi njihova prva tovarna zunaj ZDA. Po Muskovih besedah je Teslina tovarna v Šanghaju najuspešnejša družba, kar je pripisal "trdemu delu in modrosti kitajske ekipe".

Glavna tema pogovorov med Muskom in kitajsko stranjo naj bi bilo uvajanje zmožnosti popolnoma samostojne vožnje (FSD), ki velja za najbolj izpopolnjeno različico avtonomne vožnje in kar je Tesla v svojih vozilih predstavila pred štirimi leti, vendar pa še ni na voljo na Kitajskem, ki je za ameriško družbo drugi največji trg.

Musk je ta mesec dejal, da bi lahko Tesla zelo kmalu omogočila FSD tudi za kitajske kupce njenih vozil.

Te napovedi so bile objavljene, potem ko je ameriško poročilo povezalo Teslina samovozeča vozila s FSD-jem z najmanj 13 nesrečami, od katerih je ena zahtevala smrtno žrtev.

Druga pomembna tema pogovorov je bilo dovoljenje za prenos na Kitajskem shranjenih podatkov v tujino, ki ga od kitajskih oblasti želi pridobiti Musk, saj podatke potrebuje za urjenje algoritmov za tehnologijo avtonomne vožnje. V skladu s kitajsko zakonodajo namreč Tesla hrani vse tam pridobljene podatke na Kitajskem in jih ne posreduje v ZDA.

Kitajska državna radiotelevizija CCTV v poročanju o Muskovem srečanju z Lijem ni navedla, ali sta se pogovarjala o FSD-ju ali dovoljenju za prenos podatkov.

Da bi pridobil dovoljenje za uvedbo tehnologije FSD v svojih vozilih na Kitajskem, je Tesla v Šanghaju vzpostavila podatkovni center za obdelavo podatkov o kitajskih potrošnikih v skladu z zahtevami regulatorjev. Foto: EPA
Da bi pridobil dovoljenje za uvedbo tehnologije FSD v svojih vozilih na Kitajskem, je Tesla v Šanghaju vzpostavila podatkovni center za obdelavo podatkov o kitajskih potrošnikih v skladu z zahtevami regulatorjev. Foto: EPA

Težave in odpuščanja

Musk se je srečal tudi z vodjo kitajskega sveta za promocijo mednarodne trgovine in organizatorja avtomobilskega salona v Pekingu Renom Hongbinom. "Lepo je videti, kako električna vozila napredujejo na Kitajskem. Vsi avtomobili bodo v prihodnosti električni," je na srečanju dejal Musk.

Tesla je ta mesec sporočila, da bo odpustila desetino svoje svetovne delovne sile, saj se spopada s padajočo prodajo in zaostrovanjem cenovne vojne za električna vozila, ki jo vodijo kitajske znamke s poceni avtomobili.

Musk je pred tednom dni odpovedal načrtovano srečanje z indijskim premierjem Narendro Modijem, razlog pa naj bi bile težave z uskladitvijo terminov.