Nemški politiki med obiskom tovarne Infineona v Dresdnu. Foto: Reuters
Nemški politiki med obiskom tovarne Infineona v Dresdnu. Foto: Reuters

Evropske države želijo zmanjšati odvisnost od azijskih držav pri proizvodnji polprevodnikov in zgraditi zmogljivosti tudi s pomočjo subvencij prek zakona o čipih v Evropski uniji, katerega cilj je podvojiti delež bloka v svetovni proizvodnji čipov na 20 odstotkov do leta 2030.

Ameriški proizvajalec Intel je prejšnji mesec napovedal vlaganja več kot 30 milijard evrov za razvoj dveh tovarn za izdelavo čipov v Magdeburgu, kar je največja tuja naložba v Nemčiji.

Kot je sporočilo nemško ministrstvo za gospodarstvo, je zanimanje za postavitev proizvodnje polprevodnikov v Nemčiji izrazil tudi tajvanski proizvajalec TSMC, s katerim so v tesnih stikih glede odločitve o naložbi. Največji svetovni proizvajalec čipov je že od leta 2021 v pogovorih z zvezno deželo Saška o postavitvi proizvodnega obrata.

Intel naj bi proizvodnjo v Nemčiji začel v roku pet do šest let. Foto: EPA
Intel naj bi proizvodnjo v Nemčiji začel v roku pet do šest let. Foto: EPA

Največji del za Intel

Od celotnega paketa subvencij naj bi Intel prejel polovico oziroma deset milijard evrov, preostanek pa bo šel ostalim proizvajalcem, kot so Infineon, GlobalFoundries in TSMC, a vlada v Berlinu še ni razkrila konkretnih zneskov.

Po poročanju Reutersa bo TMSC dobil nekaj milijard evrov, kar pa bi lahko vodilo do tega, da bodo obsežnejše subvencije zahtevali tudi drugi proizvajalci.

"Težava, ki jo imamo, je, da medtem ko je podjetje GlobalFoundries prejelo milijonsko financiranje, TSMC, ki je prevladujoči igralec, dobiva milijarde evrov," je za Reuters povedal izvršni direktor GlobalFoundries Tom Caulfield. "To bi lahko privedlo do izkrivljanja trga," je dejal.

GlobalFoundries, ki je v Nemčiji prisoten že desetletja, širi svoje zmogljivosti v Dresdnu, kjer pet milijard evrov vredno tovarno polprevodnikov, kjer naj bi proizvodnjo začeli leta 2026, prav tako gradi največji nemški proizvajalec čipov Infineon.

Nemčija bo subvencije od leta 2024 črpala iz podnebno-transformacijskega sklada, so sporočili z gospodarskega ministrstva in pojasnili, da bodo sredstva za posamezne projekte lahko dodelili šele po odobritvi Evropske komisije.