Stavba Telekoma Slovenije v Ljubljani Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Stavba Telekoma Slovenije v Ljubljani Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

Bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) se je znižal za odstotek, na slabih 153 milijonov evrov, čisti dobiček pa je bil pri 23,5 milijona evrov 22 odstotkov nižji kot v enakem obdobju lani. Za odstotek so bili nižji tudi devetmesečni poslovni prihodki skupine, ki so znašali 542,2 milijona evrov.

Skupina Telekom povečuje prihodke v segmentu novih storitev ter fiksnih širokopasovnih in IT-storitev. V primerjavi s koncem leta 2017 je število fiksnih širokopasovnih priključkov povečala za štiri odstotke, kar je nad načrti. Prav tako bolj od načrtov, za dva odstotka, pa je povečala tudi število priključkov mobilne in fiksne telefonije.

Vpliv EU-regulacije
V Telekomu poudarjajo, da na prihodke vpliva regulacija EU-ja, spomnili pa so, da so prihodki lani vključevali tudi prihodke od izvajanja projekta elektronskega cestninjenja.

Dobiček iz poslovanja skupine Telekom Slovenije je med januarjem in septembrom dosegel 27,8 milijona evrov, nanj pa je vplivala sprememba regulacije na ravni EU-ja glede gostovanja v mobilnih omrežjih, zaradi česar se povečujejo stroški poslovanja, so navedli v nerevidiranem poročilu iz poslovanja.

Za naložbe predvsem v modernizacijo ter krepitev in nadaljnji razvoj optičnih omrežij in mobilnega omrežja je skupina Telekom Slovenije v devetih mesecih letos skupno namenila 79,4 milijona evrov.

Matična družba Telekom Slovenije je v devetih mesecih poslovne prihodke znižala za dva odstotka, na 483,8 milijona evrov. EBITDA je bil pri 124 milijonih evrov nižji za pet odstotkov, dobiček iz poslovanja pa se je znižal za 18 odstotkov, na 24,9 milijona evrov. Čisti dobiček družbe je bil nižji za 32 odstotkov in je znašal 22,7 milijona evrov.