Stečaj grozi tudi Ivanu Zidarju. Foto: MMC RTV SLO
Stečaj grozi tudi Ivanu Zidarju. Foto: MMC RTV SLO
Gradbeništvo še vedno tone

Aktivnosti v gradbeništvu so septembra dosegle novo najnižjo vrednost v krizi. Vrednost opravljenih del je bila za dobrih osem odstotkov nižja kot avgusta, v primerjavi z istim obdobjem lani pa za skoraj 20 odstotkov. Zagon novega investicijskega cikla je zato nujen, je za TV Slovenija poročal Erik Blatnik. Dno naj bi gradbeništvo po nekaterih neuradnih gradbenih virih doseglo šele spomladi.

O krizi gradbenih podjetij pa pričajo tudi stečaji. Za stečaj Vegrada ima velike "zasluge" nekdanja direktorica Hilda Tovšak, ki jo policija preiskuje zaradi domnevnega gospodarskega kriminala. Tudi Gradis Celje naj bi uničili vodilni. Lidijo Žagar policija tako med drugim sumi, da je kot direktorica podjetja sklepala škodljive pogodbe in lažno prikazovala stanje družbe. Zaradi prezadolženosti se je v težavah znašlo tudi Cestno podjetje Maribor, ki gre lahko vsak hip v stečaj.

Neuradni viri napovedujejo tudi stečaj SCT-ja, saj se lahko zgodi, da bo v vodo padel milijardni gradbeni posel v Libiji. Država namreč ni pripravljena SCT-ju dati potrebnih jamstev.

Mali velikim ne zaupajo več
Težave pa najbolj občutijo mali podizvajalci, kot je denimo Aco Micevski. Ker njegovo podjetje od družbe Stavbar Gradnje, ki je v prisilni poravnavi, že dobro leto čaka plačilo 50.000 evrov, je moral podjetništvo opustiti.

Srečko Skubic, direktor in lastnik gradbene hiše Skubic, pa meni, da je rešitev za gradbeništvo povezovanje, prodor na tuje trge in kar se da samostojni, od velikih gradbenih podjetij neodvisni projekti.

"Pričakujem, da se bomo gradbeniki, predvsem manjši gradbeniki, usedli skupaj in eventualno naredili tudi svoj konzorcij, kjer bi lahko parirali večjim firmam," je povedal.

Z velikimi gradbenimi podjetji noče sodelovati niti elektroinštalater Peter Muha, ki ga moti neredno plačevanje, zaradi česar si stranke raje išče sam.

Gradbeništvo še vedno tone