Uprava Mercatorja je pripravljena preučiti prodajno pogodbo in nanjo podati pripombe. Foto: MMC RTV SLO
Uprava Mercatorja je pripravljena preučiti prodajno pogodbo in nanjo podati pripombe. Foto: MMC RTV SLO

Uprava družbe na čelu z Žigo Debeljakom se je za dopis prodajalcem 52,10-odstotnega deleža družbe odločila zato, ker od konzorcija prodajalcev še niso prejeli odgovora glede predlaganih mogočih alternativnih pristopov k zaščiti interesov skupine Mercator in drugih povezanih zadevah. Ob tem pa glede na medijsko poročanje v upravi Mercatorja sklepajo, da pogajanja za sklenitev prodajne pogodbe intenzivno potekajo, v zapisu na spletnih straneh Ljubljanske borze ugotavlja uprava najboljšega soseda.

Uprava Mercatorja je pred časom pripravila izhodiščno besedilo dogovora o ureditvi medsebojnih razmerij, ki naj bi ga sklenila Mercator in konzorcij kupcev v sestavi Agrokor, EBRD, IFC in One Equity Partners. Podpisa dogovora, ki je po navedbah Mercatorja upošteval tudi vsa izhodišča Agrokorjevih zavez iz nezavezujoče ponudbe, pozneje ni bilo, je pa njegov osnutek Mercator zdaj posredoval prodajalcem.

"Zagotovili ste nam, da je zaščita interesov Mercatorja pomemben cilj"
Mercator tako zdaj predlaga, da prodajalci, če ne bo mogoče zagotoviti zaščite interesov družbe na enega izmed predlaganih alternativnih načinov, ki bi sklenitev omenjenega dogovora omogočal na primeren način, v čim večji meri upoštevajo vsebinska izhodišča iz dogovora kot izhodišča za pogajanja s kupcem. "V vaših dopisih ste nam namreč večkrat zagotovili, da je zaščita interesov Mercatorja eden vaših pomembnih ciljev, se pa zavedamo, da to ni vaša dolžnost, saj lahko lastniki svoje delnice kadar koli prodajo komur koli pod kakršnimi koli pogoji," v dopisu navaja uprava Mercatorja.

Mercator je prodajalcem znova posredoval tudi osnutek dogovora o ureditvi, ki naj bi ga sklenila Mercator in konzorcij prodajalcev, hkrati pa zatrdil, da so jim tako uprava kot finančni in pravni svetovalci družbe na voljo za vsa morebitna dodatna pojasnila v povezavi z vsebinskim ozadjem dogovorov.

Poleg tega so v Mercatorju pripravljeni pregledati tudi besedilo prodajne pogodbe, ki naj bi bilo v fazi usklajevanj, in za zaščito interesov družbe nanjo podati pripombe, pri čemer bi opravili tudi ustrezen posvet z nadzornim svetom, svetom delavcev in socialnimi partnerji. Naslednja seja nadzornega sveta Mercatorja bo sicer 20. decembra.

Prodajalci niso zaščitili niti svojih interesov?
O osnutku prodajne pogodbe so se v zadnjih dneh razpisali tudi mediji, ki so poročali, da naj bi Agrokor svoje zaveze vezal na pridobitev vsaj 75-odstotnega deleža Mercatorja, iz osnutka pa naj bi bilo po pisanju časnika Dnevnik razvidno, da prodajalci družbe vsaj za zdaj niso zaščitili niti interesov lastnikov. Agrokorju naj bi bili namreč pripravljeni ponuditi kar leto dni za plačilo kupnine in nizke pogodbene kazni, če ne bi pridobil dovoljenj štirih varuhov konkurence in našel virov financiranja.