Zaposleni v Acroniju bodo 23. decembra dobili 400 evrov neto nagrade. Foto: MMC RTV SLO
Zaposleni v Acroniju bodo 23. decembra dobili 400 evrov neto nagrade. Foto: MMC RTV SLO
Borut Meh
Predsednik uprave Preventa Borut Meh je zadovoljen s podpisom nove kolektivne pogodbe. Foto: EPA

Potem ko je največji Acronijev sindikat že v četrtek privolil v predlagani skrajšani delovni čas in deljeno izplačilo božičnice, je ta dogovor sprejel tudi sindikat Neodvisnost. Ne želi namreč, da bi zaradi njegovega vztrajanja kdo ostal brez božičnice ali brez službe.

V Acroniju 23. decembra 400 evrov nagrade
Kot je po današnjem sestanku s predstavniki sindikatov pojasnil direktor Acronija Slavko Kanalec, bodo v skladu s sklenjenim dogovorom zaposleni 23. decembra prejeli 400 evrov neto nagrade, marca pa še preostalih 150 evrov neto. Poleg tega bodo zaposlenim ponudili v podpis anekse k njihovim obstoječim pogodbam. V teh aneksih je predvideno skrajšanje delovnega časa
s 40 na 36 ur tedensko in temu ustrezno nižje plačilo.

"Vsak posamezni zaposleni odloča o tem, ali bo podpisal aneks. Vendar mi, ne glede na to, na 36-urni delavnik zagotovo gremo. Delovne urnike zaposlenim, ki ne bodo podpisali aneksa, pa bomo ustrezno prilagajali," je povedal Kanalec in pojasnil, da bo teoretično delavec, ki ni podpisal aneksa še vedno delal 40 ur tedensko.

V Preventu podpisana nova kolektivna pogodba
V družbah skupine Prevent Global pa so z obema hišnima sindikatoma dosegli dogovor o začasni uvedbi 36-urnega delovnega tedna s 1. januarjem. Zaposleni bodo od 22. decembra do konca leta na kolektivnem dopustu, podpisali pa so tudi novo podjetniško kolektivno pogodbo, ki nadomešča pogodbo iz leta 1992.

"Čeprav se danes govori o izjemno zaostrenih odnosih med delodajalci in delojemalci, se nam je v Preventu uspelo uskladiti in podpisati novo podjetniško kolektivno pogodbo, ki nadomešča pogodbo iz leta 1992. Ocenjujem, da pogodba vključuje relativno visoke standarde medsebojnega spoštovanja, pri čemer se z obeh strani zavedamo, da ne obstajajo zgolj pravice, pač pa tudi odgovornosti," je poudaril predsednik uprave Prevent Globala Borut Meh.

Z novo kolektivno pogodbo so zadovoljni tudi sindikati - kot je dejal predsednik sindikata STUPIS Vladimir Zorman bodo tako "izenačene pravice, obveznosti ter plačni sistem v vseh družbah". Predsednik sindikata Prevent Slovenj Gradec - Neodvisnost KNSS Dušan Hartman pa pravi, da bo kolektivna pogodba vsem olajšala delo in odpravila dileme, ki so se pojavljale ob veljavi stare pogodbe.