Foto: Mestni muzej Ljubljana/Facebook
Foto: Mestni muzej Ljubljana/Facebook

V Mestnem muzeju Ljubljana se razstava Rdeče in črno, Evropa na ljubljanskem kongresu 1821 s programom predavanj in kostumiranih vodstev podaljšuje še v april 2022.

Nerazkriti in neznani pogledi na Plečnikovo delo
Osrednje mesto v razstavnem dogajanju pa bo v letu 2022 zasedel Jože Plečnik, saj bomo 23. januarja zaznamovali 150 let od njegovega rojstva. Sredi junija bodo odprli veliko razstavo, posvečeno arhitektu, ki nastaja v sodelovanju MGML-ja, Fakultete za arhitekturo ter Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

Sorodna novica Dokumenti Žarka Vrezca, "discipliniranega raziskovalca prečiščene slikarske govorice"

Osvetlila bo Plečnikov arhitekturni opus ter razkrila mnoge inovativne ideje in tehnike, ki jih je vsestranski umetnik uporabljal pri svojem raznovrstnem snovanju. Ponudila bo tudi priložnost za refleksijo Plečnikovih idej in umetniški pogled nanje v sodobnem svetu 21. stoletja, so zapisali v MGML-ju.

Razstavo bo spremljala vrsta dogodkov, med drugim strokovna simpozija, pripravlja pa se tudi obsežen multidisciplinarni katalog z avtorji, ki bodo Plečnikovo dediščino obdelali z različnih zornih kotov – arhitekture, zgodovine, umetnostne zgodovine, umetnosti – ter morda predstavili doslej še nerazkrite in neznane poglede na Plečnikovo delo.

Sorodna novica Kaj se kuha v Plečnikovi hiši ob 150. obletnici arhitektovega rojstva?

Razstavni program bodo dopolnili z nekaj manjšimi razstavami. Tako za konec januarja pripravljajo razstavo Urbane prerokbe, sledili ji bosta razstavi Dr. Otmar Pirkmajer. Pozabljene elite ter Umetnostna dela 20. in 21. stoletja: Milan Rijavec in darila 2011-2022. Rezultati aktualnih arheoloških raziskav bodo še naprej predmet razstav v muzejski zakladnici, tam bodo v okviru mednarodnega leta stekla prikazane najdbe z nedavnega arheološkega odkritja na Dunajski cesti.

Zavezniški trikotnik umetnik – zbiralec – javnost
Mestna galerija Ljubljana je v leto 2022 vstopila s pregledno razstavo Žarka Vrezca, ki bo na ogled še do 23. januarja.

Za februar napovedujejo razstavo, ki bo predstavila dunajsko zasebno zbirko avstrijskega galerista in zbiralca sodobne umetnosti Ernsta Hilgerja. Hilger je bil med drugim vrsto let na čelu FEAGA-ja (Federation of European Art Galleries Association), prav tako je bil predsednik Združenja avstrijskih galerij moderne umetnosti (Association of Austrian Modern Art Galleries) ter pomemben člen pri vzpostavljanju vloge galerij kot partneric muzejev, zbiralcev itd.

Tudi na drugih razstaviščih Muzeja in galerij mesta Ljubljane (MGML) se v letu 2022 obeta vrsta razstav.

Preberite tudi:

Kaj v novem letu prinašajo ljubljanske galerije? Od Letizie Battaglia do Marka Breclja.

Njegova zbirka obsega dela več kot 400 avtorjev in poleg sodobne umetnosti 21. stoletja zajema tudi obdobje modernizma in različnih mednarodnih umetniških gibanj 20. stoletja. Temu bo sledila tudi razstava z izborom del 39 mednarodno uveljavljenih ali uveljavljajočih se umetnikov z vsega sveta. Kot so zapisali v MGML-ju, je predstavitev zbirke za slovensko javnost pomembna ne le kot primer dobre prakse delovanja zasebnega zbiratelja sodobne umetnosti – področja, ki je pri nas precej nerazvito, kot je nerazvit tudi naš umetniški trg – ampak tudi kot primer pomembnega zavezniškega trikotnika umetnik – zbiralec – javnost.

Sledila bo razstava akademskega kiparja Metoda Frlica, ki bo najobsežnejša predstavitev njegovih del doslej. Za september napovedujejo odprtje pregledne razstave del znotraj izbranega prereza oblikovalskega opusa Ranka Novaka, leto 2022 pa se bo v Mestni galeriji Ljubljana sklenilo s predstavitvijo akademskih slikarjev Mitje Ficka in Marka Jakšeta.